INFONET-468X60-BANNER

Novi urbanistički plan za Zvezdaru

26.04.2021. | I. M. | eKapija

Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove Gradske uprave Beograda oglasio je javni uvid u plan detaljne regulacije za područje između Unutrašnjeg magistralnog poluprstena, Ulice Dragoslava Srejovića, Zvezdarske šume i Ulice Ljubice Luković. Granica plana obuhvata deo teritorije gradske opštine Zvezdara, površine oko 35,89ha.

Ilustracija (Foto: Pixabay.com)

Planom je predviđeno da površine javne i ostalih namena umesto dosadašnjih 76.616m² zauzimaju 358.524m². Takođe, broj stanova, kojih je sada 319, biće povećan na 1.532, a predviđeno je i da će broj stanovnika od 924 koliko ih sada iama, biti povećan na 4.444.

Planskim rešenjem zadržavaju se formirani kompleksi javnih namena, a neizgrađeni deo bloka se planira za transformaciju u novu, pravilnu urbanu formu uz naglašavanje potencijala izrazito denivelisanog terena.

Planira se šetalište sa trgovima i vidikovcima od Volgine do Ulice Dragoslava Srejovića duž kompleksa Beogradputa. Predloženo je da na mestu drugog pomoćnog terena FK Mladi Proleter nastane trg sa vidikovcem. Dečja ustanova planira se između promenade i ulice Nova 2.

Neformalno nastalo stanovanje i komercijalni kompleksi u unutrašnjosti bloka planiraju se za transformaciju u mešovite gradske centre i komercijalnu namenu. Visina objekata planirana je tako da ne ugrozi prirodne vidikovce prema Dunavu i Gardošu.

Prostor sa zapadne strane tangira planirana saobraćajnica Unutrašnji magistralni prsten (magistralna saobraćajnica), sa severne strane Ulica Dragoslava Srejovića (ulica prvog reda) i sa južne strane Ulica Ljubice Luković (ulica drugog reda).

Trasa UMP-a je usklađena sa konceptom plana detaljne regulacije za saobraćajni potez UMP-a od saobraćajnice T-6 do Pančevačkog mosta.

Ulica Dragoslava Srejovića, koja prostor tangira sa severne strane, planirana je u rangu ulice prvog reda. Deonica od Bogoslovije do Volgine sprovodi se na osnovu važećeg Plana detaljne regulacije za rekonstrukciju saobraćajnice Dragoslava Srejovića sa pripadajućom infrastrukturom, dogradnju rezervoara i rekonstrukciju crpne stanice Pionir. Za deonicu od Volgine do Jovanke Radaković doneta je Odluka o izradi Izmena i dopuna Plana detaljne regulacije za rekonstrukciju saobraćajnice Partizanski put (Dragoslava Srejovića) sa pripadajućom infrastrukturom, dogradnju rezervoara i rekonstrukciju crpne stanice Pionir, deonica od Volgine do Jovanke Radaković.

Ulica Ljubice Luković (tangira prostor sa južne strane) planirana je kao ulica drugog reda, dok je deo Volgine ulice koji prostor tangira sa istočne strane deo sekundarne ulične mreže. Ulica Ljubice Luković je preuzeta, u delu u kome je definisana Planom detaljne regulacije između Severnog bulevara, Veljka Dugoševića, Supilove, Pante Srećkovića, Dragice Pravice i granice DUP-a sportsko - rekreativnog kompleksa gradskog parka Zvezdara. Ulica Volgina definisana je Planom detaljne regulacije područja gradske Park-šume Zvezdara, a njen početni deo obuhvaćen je i navedenom Izmenom i dopunom plana za rekonstrukciju saobraćajnice Dragoslava Srejovića.

U Ulici Ljubice Luković planira se transformacija postojećeg porodičnog stanovanja u višeporodično stanovanje.

Deo bloka između postojećeg otvorenog bloka, sportskog terena i planirane promenade – trga, delom izgrađen neformalnim privredno komercijalnim i stambenim objektima, a delom neizgrađen, planira se za izgradnju nove stambeno-poslovne zone spratnosti do P+6+Pk. Planom je definisana pravilna ulična matrica i zone građenja koje utvrđuju planiranu regulaciju ulica i velike otvorene prostore međusobno povezane. U prizemljima objekata obavezni su komercijalni sadržaji.

Naručilac plana je Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda, nosilac izrade Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove, a obrađivač Urbanistički zavod Beograda.

Javni uvid u plan detaljne regulacije trajaće do 28. maja 2021. godine.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;