INFONET-468X60-BANNER

Industrijski park Mihajlo Pupin projekat od strateškog značaja

25.09.2020. | S. P. | eKapija

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić učestvovala je danas (25.09.2020) na vebinaru posvećenom promociji Industrijskog parka Mihajlo Pupin u Beogradu i ocenila da će taj projekat otvoriti vrata domaćim i stranim stručnjacima iz IKT industrije, kao i startap inovacionim kompanijama. Dodala je da su projekat organizovali Privredna komora Srbije i građevinska kineska kompanija China Road and Bridge Corporation (CRBC).

Budući izgled Industrijskog parka Mihajlo Pupin (Foto: Ministarstvo za inovacije i tehnološki razvoj)

- Kompaniju CRBC smo prepoznali kao partnera koji je pouzdan, brz i efikasan i na koga možemo da se oslonimo, zbog čega smo ponosni - navela je premijerka i dodala da je od izuzetne važnosti i to što će otvaranje tog industrijskog parka doprineti tranformaciji srpske ekonomije, modernizaciji i pre svega, ostanku mladih stručnjaka u zemlji.

- Zainteresovani smo da što pre krenemo u izgradnju Industrijskog parka Mihajlo Pupin i potpišemo ugovore sa njegovim budućim stanovnicima - rekla je Brnabić, dodajući da se Srbija trudi da u ekonomiji i spoljnoj politici uspešno drži otvorena vrata prema svetu.

Projekat Srpsko-kineski industrijski park Mihajlo Pupin u Beogradu biće izgrađen u severozapadnom delu Beograda, na severnoj obali Dunava, u naselju Borča.

Nalaziće se u blizini Pupinovog mosta, gde magistralni putevi povezani sa mostom omogućavaju brz transport do aerodroma, brodskog kargo terminala na Dunavu, železničke stanice i međugradske autoputne mreže.

U pitanju je sveobuhvatni Park, na površini od 320 hektara, koji će pored Industrijskog parka uključiti i park visoke tehnologije i međunarodni trgovački centar.

Saglasno studiji izvodljivosti Park će direktno i indirektno kreirati oko 25.000 radnih mesta, privući oko 3.000 kompanija, uključujući i visoko tehnološke kompanije, i posledično dati značajan doprinos rastu BDP Republike Srbije.

Potpisivanjem Memoranduma o zainteresovanosti više od 40 velikih kineskih kompanija izrazilo je želju da uspostave svoje poslovanje u Parku. Preliminarna vrednost projekta je oko 300 mil EUR.

Početak izgradnje parka, najavljen je za mart 2020, ali je usled pandemije koronavirusa, ovaj datum pomeren.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;