SFSOPLATE-468X60-BANNER

Napreduje gasovod kroz Bugarsku - "Turski tok" krenuo ka Srbiji

22.10.2019. | Z. R. | Novosti

Bugarska, Srbija i Mađarska intenzivno rade na izgradnji gasovoda, i šalju jasnu poruku - nastavak "Turskog toka" je neophodan za energetsku bezbednost regiona, poručio je u ponedeljak Aleksandar Antić, ministar rudarstva i energetike. On je sa predsednikom bugarske vlade Bojkom Borisovim i ministarkom energetike Temenuškom Petkovom, obišao radove na teritoriji opština Iskar, Kneža i Orjahovo, koji predstavljaju početak izgradnje dela gasovoda do bugarsko-srpske granice.

Ilustracija (www.pixabay.com)

- Sa apsolutnom sigurnošću možemo da kažemo da će bugarska strana da završi projekat neophodan za snabdevanje Srbije gasom i da će naša zemlja može da očekuje isporuke iz ovog pravca tokom sledeće godine - rekao je Antić. - Srbija vrlo intenzivno radi svoju deonicu. Linijski deo gasovoda ćemo završiti do kraja godine.

Ministar Antić je rekao da je ovo izuzetno značajan dan za projekat izgradnje "Turskog toka", koji treba da obezbedi povezivanje tog gasovoda preko Bugarske sa Srbijom. Antić je napomenuo da su Bugari imali dva važna koraka - završetak deonice od granice sa Turskom do njihove velike kompresorske stanice u Strandži, deonice dugačke 11 kilometara, dok je druga deonica prema Srbiji, čija je izgradnja u ponedeljak zvanično počela.

- Magistralni gasovod kroz Srbiju, od bugarske do mađarske granice, predstavlja ogroman potencijal koji će Srbiju učiniti tranzitnom zemljom - poručio je Antić. - Sa mađarskim ministrom Peterom Sijartom u junu sam potpisao sporazum koji će rezultirati spajanjem dva magistralna gasovoda. Time je definisan čitav set aktivnosti koji će omogućiti da se ta interkonekcija izgradi i stavi u funkciju.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;