INFONET-468X60-BANNER

Potpis za novi auto-put: 2 rute kroz Srbiju - gradiće se obe

24.09.2018. | Tanjug

Srbija je sa turskom kompanijom Tašjapi potpisala Okvirni sporazum u oblasti infrastrukturnih projekata, što obuhvata i izgradnju auto-puta Beograd-Sarajevo. Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović je nakon potpisivanja sporazuma sa predsednikom kompanije Tašjapi Emrulahom Turanlijem izjavila da je današnji dan važan korak dalje ka izgradnji velikog infrastrukturnog projekta, auto-puta Beograd - Sarajevo, koji je važan ne samo za Srbiju i Bosnu i Hercegovinu, već i za čitav region.

- Danas smo potpisali okvirni sporazum između Vlade Srbije i turske kompanije iz kojeg će u najkraćem roku proizaći tri ugovora za tri važna infrastrukturna projekta čija je ukupna cena samo sa srpske strane milijardu i 50 miliona evra - rekla je Mihajlović.

Prvi projekat je rehabilitacija puta Novi Pazar-Tutin, čija je procenjena vrednost 20 miliona evra, a deonica je duga 22,5km, navela je potpredsednica Vlade, dodajući da se očekuje da gradnja počne za šest meseci.

Sledeći ugovori čije se potpisivanje očekuje odnose se na dve rute koje se tiču izgradnje auto-puta Beograd-Sarajevo, a koje idu kroz teritoriju Srbije, rekla je Mihajlović.

Ilustracija (www.pixabay.com)

Kako je precizirala, prva ruta je od Požege do Kotromana, čija je vrednost procenjena na 830 miliona evra, a druga je između Kuzmina i Sremske Rače, procenjenje vrednosti 210 miliona evra i dužine 17,5 kilometara.

Prema njenim rečima za te dve rute auto-puta u ovom trenutku nemamo projektno-tehničku dokumentaciju, za koju će, kako je navela, biti potrebno više od šest do osam meseci.

Mihajlović je istakla da je ideja Srbije da imamo jednu vrstu prstena i da je cilj razgovora sa Federacijom BiH i sa Republikom Srpskom da se zadovolje svi interesi i da se ceo region poveže.

- Zato smo radili na dve rute, i jedna i druga će se raditi - poručila je, napominjući da sa bosanske strane već jedan deo projekta postoji i da naša strana ima mnogo manje dokumentacije. Kada se završi sa dokumentacijom sa obe strane, tek se onda, kako je istakla, kreće u realizaciju projekta u smislu građevinskih radova.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;