INFONET-468X60-BANNER

Čvrsta podloga od žute zemlje

04.09.2018. | S. Kostić | Novosti

Nova tehnologija stabilizacije tla i valjanja betona prvi put je korišćena na atarskom putu u selu Divoš, kod Sremske Mitrovice. U okviru pilot-projekta, koji je test ne samo za podfruškogorsko područje već i za celu Srbiju, gde ima problema sa bujičnim kišama koje nose asfalt i kamen, novom metodom treba da se dobije kvalitetan i dugotrajan put, tvrde u kompanijama koje rade na ovom poslu, cementari Lafarge Beočin, Extra Auto transportu, Hidrotehnici i Srem putu.

Divošani više neće strepeti da li će im se put u dužini od 300 metara zadržati posle obilnih kiša, kako bi mogli da odu do seoskog groblja ili svojih njiva. Uz pomoć donatora i u saradnji sa Gradom, ovo selo sa oko 1.500 stanovnika dobiće novi put izgrađen primenom nove metode.

- Na ovaj način očekujemo da će se rešiti višedecenijski problem na ovom izuzetno strmom zemljanom putu koji će biti od velikog značaja za selo - istakao je Vladimir Sanader, gradonačelnik Sremske Mitrovice, koji se na terenu uverio kako se izvode radovi, koji bi trebalo da se okončaju u toku ove nedelje.

Ilustracija (www.pixabay.com)

U ovom projektu radi se betonski kolovoz od takozvanog valjanog betona, ispod kojeg je podloga rađena od stabilizovane zemlje hidrauličkim vezivima, a na ovaj način štede se vreme, finansijska sredstva i prirodni resursi.

- Pored toga što koristimo reciklažu, ova metoda može da naće široku primenu i donese uštede lokalnim samoupravama u izgradnji i održavanju puteva - smatra Đorđe Sredojević iz Lafargea.

„Valjani beton" je tehnologija koja je prvi put u Srbiji predstavljena na ovoj trasi, a koja se često primenjuje u svetu. Putevi izgrađeni na ovaj način su dugotrajni, otporniji na habanje i jednostavniji za održavanje.

Novi metod obezbeđuje sedam puta bržu i jeftiniju gradnju, kažu stručnjaci. Koristi se žuta zemlja sa ovog terena, koja je analizirana, i po njoj je napravljena receptura za spravljanje vezivne smeše. Rezultat se vidi već posle 24 sata.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;