INFONET-468X60-BANNER

U Crnoj Gori više od 40.000 divljih objekata čeka dozvole

20.02.2018. | Branka Pejović | Danas

Prema evidenciji Uprave za nekretnine u Crnoj Gori ima više 40.000 nelegalno izgrađenih objekata, a rok za podnošenje zahteva je 15. jul ove godine. Za razliku od ocena koje se mogu čuti u javnosti da se taj proces sporo odvija, u Direktoratu za razvoj stanovanja Ministarstva održivog razvoja i turizma Crne Gore smatraju da nema razloga za zabrinutost. Oni u tom kontekstu podsećaju da je potrebno pripremiti svu neophodnu dokumentaciju da bi se objekat prijavio za legalizaciju, a ima i građana koji čekaju da vide kako će se taj proces odvijati, kao i onih koji nisu dovoljno upućeni.

Generalni direktor Direktorata za razvoj stanovanja u Ministarstvu održivog razvoja i turizma Crne Gore, Marko Čanović, objašnjava za Danas kako izgleda procedura legalizacije.

- Da bi se objekat legalizovao mora biti izgrađen u skladu sa važećom planskom dokumentacijom, ili sa planom generalne regulacije, koji bi trebalo da bude usvojen tri godine nakon stupanja na snagu Zakona o planiranju prostora. To znači da će se u prvoj fazi postupak voditi samo za objekte koji su izgrađeni u skladu sa važećom planskom dokumentacijom, dok će za ostale postupak biti prekinut do donošenja plana generalne regulacije. Prvi korak je popunjavanje obrasca i izrada elaborata objekta koji se ovjerava i upisuje u katastar. Za one koji u zakonskom roku ne podnesu zahtev predviđeno je plaćanje naknade opštini za korišćenje prostora, zatim uvećani poreza za bespravnu izgradnju i najzad uklanjanje objekta - kaže Čanović

Visina naknade zavisiće od veličine objekta i zone u kojoj je izgrađen, ali i od toga da li je namenjen stanovanju, zatim da li je sagrađen na državnom, ili na privatnom zemljištu. Naknada za komunalno opremanje građevinskog zemljišta može se platiti u 240 rata, ako je reč o objektu za osnovno stanovanje, odnosno u 120 rata - za ostale objekte. Dokaz o plaćanju ove naknade preduslov je za legalizaciju. U primorskim opštinama predviđena je i naknada za Regionalni vodovod a za izmirivanje te obveze odjednom predviđeni su popusti.

- Na osnovu studije slučaja pretpostavlja se da se broj nelegalno sagrađenih objekata kreće i do 100.000, što uključuje i prekoračenje građevinske dozvole. Detaljniju evidenciju imaćemo nakon realizacije tzv. kosog orto-foto snimka, koji će dati precizniji odgovor na pitanje koliko je objekata uzgrađeno bez dozvole, kao i kakva je njihova struktura. Činjenica je, takođe, da ne postoji evidencija nelegalnih objekata koji su u posedu stranih državljana, ali je i za njih procedura legalizacije ista - kaže za Danas Marko Čanović, generalni direktor Direktorata za razvoj stanovanja u Ministarstvu održivog razvoja i turizma Crne Gore.

Broj nelegalnih objekata po opštinama: Podgorica - 15.410; Bar - 5.537; Ulcinj - 4.898; Tivat - 2.253; Bijelo Polje - 1.783; Plužine - 6.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;