INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

I tunel varijanta za spajanje obala Boke

10.01.2018. | S. Gregović | Novosti

Taman kada se očekivalo da će biti potražen partner za gradnju mosta koji će spojiti dve obale Boke Kotorske, i koji će skratiti put oko zaliva za tridesetak kilometara, kao i zameniti trajekte koji decenijama prevoze putnike, javila se dilema: da li graditi taj objekat ili ne.

Razlog je u Unesku, na čijoj listi zaštićene baštine je grad Kotor, ali i obala „neveste Jadrana". Smatraju da bi most ugrozio ambijentalni izgled ovog područja.

Pojedinci u Boki, smatraju da treba biti oprezan i „videti“ i druge mogućnosti. Tako bivša gradonačelnica Kotora Maja Ćatović ističe da bi trebalo razmotriti mogućnost izgradnje tunela ispod mora kojim bi se spojile hercegnovska i tivatska strana, na za to najpogodnijem mestu.

Ilustracija (preuzeto sa www.pixabay.com)

Osman Nurković, ministar saobraćaja u Vladi Crne Gore kaže da je prevoz trajektima između Lepetana i Kamenara „usko grlo", naročito tokom turističke sezone. On smatra da je most moguće izgraditi tako da ispod njega u kotorski zaliv mogu da uplovljavaju i najveći brodovi. On je naglasio da će se podrobno razmotriti mišljenja Uneska kako se ne bi dogodilo da zbog mosta ova organizacija briše sa svoje liste ovo područje.

Izgradnja mosta, o kojem se priča već tri decenije, bi koštala nekoliko stotina miliona evra. Za „projekat veka", za koji su svojevremeno Slovenci uradili projekat, zainteresovani su strani partneri. No, da li će i kada biti raspisan tender za eventualni most, ili će se pak Crna Gora odlučiti za tunel, ostaje da se vidi.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


DOKA SERB
DOKA SERB
PEĆINCI-ŠIMANOVCI
www.doka.com

LHR
LHR
NOVI BEOGRAD
www.lhr.rs

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;