INFONET-468X60-BANNER

Raspisan tender za projektovanje logističkog centra u Pirotu

24.11.2017. | eKapija

Izgradnja logističkog centra u Pirotu sa intermodalnim terminalom sve je izvesnija. U toku je konkurs za izradu projektne dokumentacije budućeg logističkog čvorišta u pirotskoj Slobodnoj zoni, koji će povećati aktivnosti i konkurentnost Republike Srbije u tranzitnim tokovima robe.

Republika Srbija, kako je navedeno u dokumentaciji koju je objavio Grad, zauzima centralno mesto u Jugoistočnoj Evropi na kome se ukrštaju značajni transprortni koridori (Koridor 10 i Koridor 7 - reka Dunav), a prema državnim i lokalnim strategijama i planovima, predviđena je izgradnja jednog intermodalnog terminala u Pirotu u okviru Slobodne zone, kao dela logističkog centra.

Izgradnja intermodalnog terminala u Pirotu, doprinela bi mobilnosti tereta, efikasnijoj primeni transportnih sredstava, kvalitetu logističkih i pratećih usluga, povećanju aktivnosti i konkurentnosti Republike Srbije u tranzitnim tokovima robe, uz bolje korišćenje domaćih resursa i smanjenje troškova transporta tereta i uticaja drumskih vozila na životnu sredinu i korišćenje železničkog transporta kao jeftinijeg i ekološki prihvatljivijeg.

Ilustracija (preuzeto sa www.pixabay.com)

U I fazi, predloženo rešenje trebalo bi da omogući prijem i otpremu 1 intermodalnog voza i pretovar najmanje 100 kontejnera na dan, kao i prijem i otpremu 100 drumskih teretnih vozila, sa odgovarajućim brojem parking mesta za čekanje na rad.

U II fazi trebalo bi planirati proširenje terminala, odnosno, produžetak koloseka i saobraćajnih i skladišnih traka i formiranje intermodalnog terminala prolaznog tipa, a u konačnoj fazi, kransku stazu i portalni kran iznad pretovarnih koloseka i pretovarne saobraćajne trake.

Vrednost ove investicije trebalo bi da iznosi oko 13 mil EUR, dok je za izgradnju terminala i nabavku opreme potrebno najmanje dve godine. Ko će upravljati centrom, trebalo bi da bude poznato nakon izgradnje, a kao interesenti su se pominjale i Železnice Srbije.

Rok za projektante je 26. decembar.

Panirana lokacija intermodalnog terminala, u okviru Slobodne zone Pirot, ima povoljan strateški položaj, u blizini auto-puta i neposredno uz železničku prugu, na potezu Niš - državna granica sa Bugarskom, koji je deo Koridora 10, krak C i udaljena je svega 30 km od graničnog prelaza Gradina, koji je jedan od najznačajnijih i najfrekventnijih graničnih prelaza u Republici Srbiji.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;