INFONET-468X60-BANNER

Srbija deponija za zastarele klima uređaje

06.07.2017. | Ivana Albunović | Politika

Prošle nedelje EPS je upozorio da su tokom nekoliko najvrelijih dana klima uređaji podigli potrošnju struje u Srbiji za čak 10 odsto. Stručnjaci tvrde da jedan od razloga za to i loš kvalitet uređaja koji se prodaju na tržištu.

I u EU klima uređaji su jedni od najvećih potrošača električne energije pa je, pre tri godine, izglasana regulativa koja ograničava plasman neefikasnih uređaja na tržište unije. Od 2013. uvedena je i nova klasifikacija koju prati uvođenje energetskih klasa (A+++, A++ i A+) dok je uvoz i prodaja uređaja klase niže od C (kod hlađenja) i A (kod grejanja) zabranjen.

U Srbiji takva ograničenja ne postoje, na tržištu je više od sto različitih modela klima uređaja, a među njima mnogo brendova bez naziva, starih modela koji su u EU izbačeni iz prodaje. Iako jeftiniji, ovi uređaji su veći potrošači struje ali, zbog niske kupovne moći, potrošači se najčešće opredeljuju upravo za njih.

Ilustracija (preuzeto sa www.pixabay.com)

Potrošači često kupuju lošije modele jer žele da uštede. Ako je uređaj jeftiniji i za 2.000 dinara izabraće njega, ne znajući da će ih struja, zbog takovog izbora, koštati najmanje 7.000 dinara skuplje na godišnjem nivou.

- Potrošači često kupuju lošije modele jer žele da uštede. Ako je uređaj jeftiniji i za 2.000 dinara izabraće njega, ne znajući da će ih struja, zbog takovog izbora, koštati najmanje 7.000 dinara skuplje na godišnjem nivou - objašnjava Miro Nović iz firme koja se bavi klima uređajima.

Prema istraživanju Politikinog Potrošača bolji modeli, to jest klime energetske klase A, skuplji su u proseku za 30 do 40 evra od onih iz niže klase. One troše kilovat na sat prilikom hlađenja i dugoročno štede struju i smanjuju račune. Njihova potrošnja za 30 odsto je manja u odnosu na, recimo, C klasu. Nović ističe da će početnu razliku u ceni kupac nadoknaditi već u prvoj godini upotrebe. Zbog toga je, ističe, važno savetovati kupce da se opredele isključivo za klime energetske A klase (ili A++) sa ekološkim gasom R-410. To su, prilikom izbora, možda najznačajnije stavke. Takođe je važno da odaberu pravu veličinu na osnovu kvadrature koju žele da ohlade (ili zagreju).

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


SAUTER-300X250-BANNER

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;