INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Cena kvadrata u Beogradu opet skače

16.06.2017. | Tanjug

Gradski menadžer Goran Vesić izjavio je da je vrednost kvadarta u Beogradu porasla za 23 odsto u odnosu na 2016. godinu. On je kazao da se na osnovu toga određuje i naknada za građevinsko zemljište. Skupština grada usvojila je odluku kojom se daje mogućnost investitorima da u slučaju jednokratnog plaćanja doprinos za gradsko građevinsko zemljište plate sa umanjenjem za 40 odsto, umesto za dosadašnjih 30 odsto.

Jedan od elemenata koji utiče na visinu doprinosa sa uređenjivanje građevinskog zemljišta, koji investitori plaćaju u postupku dobijanja građevinske dozvole ili rešenja o odobrenju izvođenja radova, jeste i prosečna cena stanova novogradnje.

Kako je u drugoj polovini 2016. godine prosečna cena stanova u novogradnji u Beogradu iznosila 228.684 dinara, što je povećanje od 23 odsto u odnosu na prethodnu cenu koja je bila 185.605 dinara u prvom delu prošle godine.

Obrazlažući predlog odluke gradski menadžer Goran Vesić rekao je to znači da bi i doprinos za uređivanje trebalo da poskupi za 23 odsto, pa se, da se to ne bi desilo, omogućava investitorima umanjenje plaćanja naknade za 40 procenata, ukoliko uplatu izvrše jednokratno, umesto dosadašnjih 30 odsto.

To, kako je rekao, znači da će im doprinos biti veći za oko pet odsto.

Ilustracija (preuzeto sa www.pixabay.com)

- Nismo želeli da investitorima, kojih ima mnogo u gradu, odjednom poraste nivo oprinosa za 23 odsto, jer bi to ugrozilo točak investicija. Zato smo predložili da u slučaju jednokratne naplate, doprinos bude umanjen za 40 odsto - rekao je Vesić.

On je dodao da gotovo svi investitori plaćaju doprinos jednokratno i koriste mogućnost da dobiju popust. Vesić je rekao da se ovom odlukom izlazi u susret inevstitorima, a istovremeno se ne ugrožavaju investicije koje su u toku.

- Privlačimo investitore i sve što gradimo, gradimo i finanisarmo iz naplate doprinosa za građevinsko zemljišta. Dakle, više kranova je i više novca za kanalizaciju i puteve - rekao je Vesić.

On je ukazao da u gradu postoji ekspanzija kada je reč o izgradnji, a da svaka nova investicija razvija grad, donosi nova radna mesta.

- Svi koji grade, plaćaju doprinos za uređenje građevinskog zemljišta, koji je već smanjen za 50 odsto u odnosu na ranije - rekao je Vesić.

On je ponovio da je već izdato dozvola za gradnju više od 567.000 kvadrata, te dodao da očekuje rekordnu godinu, kada je reč o izgradnji.

Odbornici su usvojili i odluku da obezbeđivanje uslova za uređivanje, upotrebu, unapređenje i zaštitu građevinskog zemljišta, kao i priprema i realizacija srednjoročnih i godišnjih programa uređivanja građevinskog zemljišta postanu komunalna usluga.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;