INFONET-468X60-BANNER

Počinje čišćenje „smrdljivih“ zgrada

15.03.2017. | M.Lj.Popović | Novosti

Dve i po godine nakon što su se stanari iselili iz „smrdljivih" zgrada na Novom Beogradu - počinje njihova sanacija. Čišćenje zidova od otrovnih materija radiće Institut za nuklearne nauke „Vinča" i preduzeće Lever inženjering d. o. o., a ko će u njima nakon toga živeti, znaće se tek kada posao bude bio završen.

Adaptaciju zgrada počinje Direkcija za građevinsko zemljište, koja je i zidala dva sporna objekta u naselju Dr Ivan Ribar, u čijim zidovima su pronađene štetne materije. Sanacija je više puta odlagana iz raznih razloga. Naime, prvobitni plan je bio da se objekti sruše do temelja, a da se na istom mestu izgrade dva nova, ali se od toga ubrzo odustalo. Čekalo se, potom, da svi stanari potpišu nove ugovore, a zatim se birao način na koji će objekti biti rekonstruisani.

- Institut za nuklearne nauke „Vinča" će u prvoj fazi uraditi demonstraciju postupka sanacije na jednom spratu zgrade - kažu u Građevinskoj direkciji Srbije. - Rok za završetak demonstracije je četiri meseca. Nakon toga će biti izvršene kontrole i provera da li je zagađenje u potpunosti otklonjeno. Kada dobijemo u potpunosti dobar rezultat, odnosno očišćene zidove, nastavljamo dalje da radimo. Obe zgrade su sada u vlasništvu Direkcije i za nas je prioritet kvalitetno urađena sanacija.

U Direkciji navode i da još nije poznata buduća namena zgrada u naselju Dr Ivan Ribar. Odluka o tome, kako kažu, biće doneta tek kada sanacija bude završena i o tome se u ovom trenutku nije odlučivalo.

Inače, od 199 porodica koje su zbog otrovnih materija morale da napuste svoje domove, 53 su rešile da pruže drugu šansu istom investitoru i sačekaju izgradnju identičnih zgrada nekoliko metara dalje. Ostali su se odlučili ili za raskid ugovora i povraćaj novca ili za drugu nekretninu u vlasništvu Građevinske direkcije Srbije.

Stanari koji su se prilikom sklapanja novih ugovora s Građevinskom direkcijom Srbije odlučili na zamenu stana, tj. za stan u novim zgradama u istom bloku, još čekaju kraj radova. Zvanični rok za useljenje je 1. septembar, ali u GDS očekuju da će novi stanovi biti spremni i ranije.

Problem neispravnog oplatola, koji je pronađen u zgradama GDS, pogodio je i desetine drugih privatnih investitora i u Beogradu i Srbiji.

Neki od njih su nakon sanacije zgrada po metodi Instituta „Vinča" dobili upotrebne dozvole i uselili stanare. Nadležni su svojevremeno najavljivali da će odgovorni za puštanje u promet opasnog oplatola biti kažnjeni, ali zbog „smrdljivih" zgrada još uvek niko nije procesuiran.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;