INFONET-468X60-BANNER

Puno zainteresovanih za „Fruškogorski koridor“

28.11.2016. | Tanjug

Za gradnju „Fruškogorskog koridora“ od Novog Sada do Rume, sa tunelom kroz Frušku goru, ima puno zainteresovanih, a i Mađarska želi da učestvuje u finansiranju, izjavila je potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović.

U izgradnji tog auto-puta u dužini od 37 kilometra mogao bi da bude primenjen model javno-privatnog partnerstva ili koncesija, rekla je Mihajlović, dodajući da će do maja 2017. biti zatvorena finansijska konstrukcija za taj projekat.

- Ima puno zainteresovanih za izgradnju budući da je tu gust saobraćaj, tako da možemo da razmišljamo o različitim načinima finansiranja. Od Mađarske koja se sada pojavila kao zainteresovana da učestvuje u finansiranju i izgradnji Furškog koridora do mnogih finansijskih organizacija i privatnih investitora - navela je Mihajlović.

Ministarstvo planira da sačeka završetak svih projekata i raspiše javni poziv kako bi se videlo koji je način najbolji za finansiranje.

Ilustracija (www.pixabay.com)

Reč je o veoma teškoj deonici auto-puta sa tunelom kroz Frušku goru koji će biti najteži poduhvat, a biće dug skoro 3,5 kilometra.

Ta deonica je deo budućeg auto-puta od Novog Sada ka Špacu i Loznici.

Govoreći o pripremama za gradnju još jednog regionalnog auto-puta, od Pojata do Preljine, tzv. „Moravskom koridoru“ dugom 109 kilometara, Mihajlović je rekla da će on koštati skoro pola milijarde evra i da će su 2017. takođe, tražiti model za finansiranje projekta.

Taj auto-put treba da poveže koridore 10 i 11, a trasa će ići preko Kruševca, Trstenika i Kraljeva.

- Postoje tri deonice, kao i studija izvodljivosti i naravno generalni projekat za celu deonicu od 109 km. Procena je da to košta blizu 500 miliona evra, za delove se završavaju idejni projekat i do kraja godine će biti gotovi - kazala je ministarka.

Ona je navela da će uskoro biti završen kompletan idejni projekat i da će se videti da li će eventualno biti malo promenjena, kao i da bi u tom slučaju za mesec ili dva trebalo da bude završen novi plan za taj projekat.

Kada je reč o izgradnji drugih auto-puteva u zemlji, Mihajlović je rekla da je veoma važno da se poštuju rokovi.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;