INFONET-468X60-BANNER

U Republici Srpskoj za rušenje čak 50.000 objekata

18.11.2016. | S.Mišljenović | Novosti

Rok za predaju zahteva za legalizaciju bespravno izgrađenih objekata na području Republike Srpske ističe 31. decembra, a za proces legalizacije prijavljeno je samo oko 30 odsto od 80.000 nelegalno sagrađenih objekata na području RS, potvrđeno je u resornom ministarstvu.

Prema ovim podacima, proces legalizacije je doživeo fijasko u Srpskoj, a za Vladu nastupaju veliki problemi jer će morati da nađe način da „odobrovolji" građane da prijave nelegalno izgrađene objekte ili da, već od januara, naredi rušenje oko 50.000 nelegalno izgrađenih objekta u Srpskoj, za koje nisu podneti zahtevi za legalizaciju.

Najviše nelegalno izgrađenih objekata ima u Banja Luci, oko 20.000, a od toga je oko 13.000 prijavljeno za legalizaciju. Zatim sledi Prijedor gde je od 5.000 prijavljeno oko 3.500 objekata. U Bijeljini je od 8.000 nelegalnih objekata za legalizaciju prijavljeno 2.600. U Gradišci od 5.000 nelegalnih objekata prijavljeno je samo 500, a ovako loš trend se nastavlja i u drugim mestima u Srpskoj.

Ilustracija (www.pixabay.com)

Srebrenka Golić, ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske, kaže da nadležni u lokalnim samoupravama nisu ažurni i sa velikim zakašnjenjem odlučuju o zahtevima investitora.

- Neke lokalne zajednice nisu pripremljene za ovaj proces i izmišljanjem nekih svojih pravila, koja nemaju uporište u zakonu, ili proizvoljnim i pogrešnim tumačenjem odredaba zakona, nepotrebno komplikuju i odugovlače ovaj postupak - pojašnjava ministraka Golić.

Ona kaže da svi bespravno izgrađeni objekti za koje vlasnici ne podnesu zahtev za legalizaciju ostaju bez mogućnosti legalizacije i pravne zaštite tako da u svakom momentu urbanističko-građevinski inspektor može pokrenuti postupak rušenja, po službenoj dužnosti ili na inicijativu komšije ili bilo kog drugog.

- Kada vlasnik podnese zahtev za legalizaciju, objekat ne može biti uklonjen sve dok se pravosnažno ne okonča postupak legalizacije koji će sigurno u najvećem broju slučajeva biti pozitivan za vlasnika - pojašnjava ministarka.

Kada je reč o rušenju bespravno izgrađenih objekata vremenom će morati da budu porušeni i to oni koji su izgrađeni na zemljištu koje je planirano za druge namene, kao i objekti izgrađeni u zaštitnim pojasevima vodotoka, javne infrastrukture i na zemljištu koje nije bezbedno za građenje.

Zoran Talić, odbornik PDP, u Skupštini grada Banja Luka, kaže da je godinama pokušavao da ukaže na problem legalizacije, ali da je Skupština sve predloge odbijala.

- Rešenje je spisak svih nelegalnih objekata i kategorizacija, odnosno da li se radi o komercijalnim ili egzistencijalnim objektima. Nije isto izgraditi poslovnu zgradu bez papira i to što je neka porodica izbegla u Banja Luku i izgradili jedva kuću negde na periferiji - kaže Talić. - Grad mora da rešava ove probleme, a ne da se rešavaju na republičkom nivou. Zbog toga imamo zastoj i grad gubi oko četiri miliona maraka.

Ministarka Golić je poručila da neće biti produžavanja roka jer je već bio produžavan.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;