INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Slažu kuću kao lego kocke

17.05.2016. | RTS

Inovativni proizvodi malog grdeličkog preduzeća izazvali su veliku pažnju i u inostranstvu. Posle sibirskog prozora, konstruktori „Drvo dekora“ stvorili su jedinstveno rešenje za kuću od drveta koja se slaže kao lego kocke i koja će uskoro dobiti certifikat austrijske agencije za inovacije.

Kao lego kockice - tako bi u najkraćem mogao da se opiše izum majstora preduzeća „Drvo dekor“ iz Grdelice koji su osmislili originalan način za sklapanje kuća od drveta.

Veliki trud i kreativnost koji su uložili na kraju se isplatio, jer su došli do jedinstvenog rešenja: delovi se jednostavno sklapaju, a šupljine mogu da se ispune bilo kojim izolacionim materijalom.

Put do rešenja nije bio lak, kaže majstor Jovica Stanojević:

- Bilo je potrebno uklopiti mnoge stvari. Na kraju smo došli do zaista jedinstvenog rešenja. Za razliku od cigle, koja mora da se fiksira, naši blokovi su pokretni jednostavno klizaju i prilikom sklapanja može da se pomera ceo zid.

www.pixabay.com

Za kuću od drveta, brvnaru, vikendicu, svejedno, koja se sklapa ovo preduzeće dobilo je najveće priznanje na nedavno održanom sajmu građevinarstva u Beogradu. To i ne iznenađuje kada se ima u vidu činjenica da su 2013. godine za, sada već čuveni „sibirski prozor“ dobili zlatnu medalju na sajmu u Londonu. Ipak, kuća je mnogo veći poduhvat, zbog čega su sve vreme imali partnera iz Austrije.

- Od početka smo imali punu podršku Miluna Nikolića, našeg čoveka koji godinama živi i radi u Beču - ističe Milivoje Veljković, direktor „Drvo dekora“. - Bez njega ne bismo mogli ništa da postignemo. Uskoro očekujemo da naša kuća, zahvaljujući njemu, bude registrovana kod austrijske agencije za patente.

Interesovanje za ovakve kuće već je veliko. Na to ne utiče samo cena već pre svega način i brzina gradnje. Jedna ovakva vikendica već je nikla na Vlasinskom jezeru.

- Kuću smo počeli da sklapmo oko 10 satu ujutru, a završili smo je oko 16 časova - kaže Milivoje Veljković. - Velika je prednost što to može da uradi svako ko bar malo zna da rukuje alatom.

Ljudi iz malog ali uspešnog grdeličkog preduzeća pokazali su da su kvalitetna ideja, kreativnost i stručnost presudni za poslovni uspeh. Za serijsku proizvodnju potrebna im je veća proizvodna hala, ali i obrtna sredstva. Na taj način bi i ova kuća mogla da postane prepoznatljivi brend Leskovca i Srbije.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


PROMO TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;