INFONET-468X60-BANNER

Rekonstrukcija javnih garaža

14.03.2016. | Beobuild

Prošle godine započet je prvi investicioni ciklus na rekonstrukciji beogradskih garaža. Ispitivanja Građevinskog fakulteta pokazala su da se garaže nalaze u kritičnom stanju i da nekoliko objekata ima ozbiljna konstruktivna oštećenja. Tako je prošle godine započeo prvi interventni ciklus hitnih sanacija na objektima, dok će ove godine biti izvršena i prva veća rekonstrukcija. Radi se o temeljnoj rekonstrukciji i dogradnji garaže na Obilićevom vencu, koja će nakon radova dobiti i značajno uvećanje kapaciteta. Pored ove dogradnje, u planu su i rekonstrukcije garaža na Zelenom vencu i Masarikovoj. Projekat rekonstrukcije garaže na Zelenom vencu dobio je dozvolu početkom godine, a ovog vikenda građevinsku dozvolu dobila je i rekonstrukcija Obilićevog venca.

www.pixabay.com

I rekonstrukcija garaže na Obilićevom vencu bila je predmet arhitektonskog konkursa 2006. godine, međutim iako je sakupio neka vrlo kvalitetna rešenja, ona i ovog puta ostaju samo na papiru. Pošto se radi o garaži koja će od ove godine biti sastavni deo pešačke zone, u nekim drugim uslovima osnovni zadaci bili bi funkcionalno i vizuelno prilagođavanje za integraciju sa pešačkom zonom, zatim povećanje kapaciteta uz ispunjavanje najviših ekoloških standarda, i konačno sve to realizovati kroz istaknuti primer arhitekture javnih objekata. Ipak, ova rekonstrukcija je dobrim delom iznuđena i vrlo finansijski ograničena, pa su i ciljevi utoliko više kvantitativno orjentisani.

Dakle, najvažniji rezultat ove rekonstrukcije biće povećanje kapaciteta i nakon rekonstrukcije garaža će imati 809 parking mesta na sedam spratova (iz Birjuzove ulice). Za potrebe novog kapaciteta biće dograđena dva sprata, odnosno četri međunivoa, uz ojačavanje čelične konstrukcije i temelja objekta. Što se tiče fasade, stari parapeti i elementi biće demontirani i zamenjeni novim. Bez značajnijeg unapređenja, elementarna estetizacija objekta biće postignuta pokrivanjem čeličnog kostura uz pomoć ploča i brisoleja.

U tom smislu, garaža ostaje otvorenog tipa sa po jednim ulazom i izlazom na dva nivoa, u Ulici maršala Birjuzova i na Obilićevom vencu. Za pešake biće otvoren još jedan ulaz iz nivoa Ulice maršala Birjuzova, a za vertikalnu komunikaciju pešaka biće ugrađen lift. Možda se moglo razmatrati i manje funkcionalno prilagođavanje bar prizemnog nivoa, posmatrano sa Obilićevog venca. Imajući u vidu planirano proširenje pešačke zone, integracija je moguća otvaranjem komercijalnih sadržaja ili kioska u prizemlju, koji bi bili dodatna usluga za pešake i izvor prihoda za objekat. Većina konkursnih rešenja za ovu garažu podrazumevala je dodatne funkcije, što je vrlo logično za ovu lokaciju.

Jedno od značajnijih unapređenja na ovom objektu biće postavljanje solarnih panela na krovu, koji bi trebalo da omoguće održivost za najveći deo energetskih potreba samog objekta. Time je samo dotaknuta ekologija ovakvog objekta, pošto se radi o veoma velikom objektu u najužem gradskom jezgru. Garaže sa dosta spratova troše puno vremena u parkiranju, a kretanje vozila po objektu i samo parkiranje generiše veliku količinu zagađenja, prljavštine i buke. Zatvorena fasada u kombinaciji sa prečišćivačima vazduha ili automatizacija treba da budu trajnije rešenje za ovaj objekat.

Trenutno su u toku tenderske procedure, pa se očekuje uskoro potpisivanje ugovora sa izvođačem. Planirano je da rekonstrukcija Obilićevog venca traje 10 meseci od potpisivanja ugovora, dok će radovi na Zelenom vencu i u Masarikovoj trajati po četri meseca.

 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;