INFONET-468X60-BANNER

Skupa odšteta iz 1954.

14.12.2015. | I. Mitić | Novosti

Račun leskovačke „Direkcije za urbanizam i izgradnju“, tokom ove godine, čak 16 puta je bio u blokadi, a iznenadna potraživanja poverilaca su se uglavnom odnosila na proces eksproprijacije imovine – u ukupnom iznosu većem od 19,7 miliona dinara.

Među njima je i obaveza od oko tri miliona koju je još 1954. stvorio tadašnji Narodni odbor gradske opštine Leskovac, kada je odlučio da dvema porodicama u Sat mali oduzme kuću, dvorište i osam ari zemljišta pod vrtom. Sudski spor je pokrenut 1994, a do pravosnažne presude se stiglo 12 godina kasnije, jer se ispostavilo da je vlasnicima plaćeno zemljište, ali ne i kuća od 80 kvadrata...

Iako „Direkcija“ godišnje izdvaja i do 30 miliona dinara na ime osporenih eksproprijacija – starih i po desetak godina – obaveza da plate dug od pre šest decenija ipak je sve iznenadila.

- To, zaista, zvuči neverovatno, ali je istinito. Biće još takvih slučajeva, koji će nam stvoriti višemilionsko opterećenje, jer su samo stanovnici Đurinog naselja ove godine pokrenuli postupak za nadoknadu imovine otuđene prosecanjem šest ulica, još pre 40 godina, što bi sada moglo da nas košta desetak miliona dinara. Čak dvostruko veći mogao bi da bude ceh proširenja Bulevara Nikole Pašića, oko kojeg se nekoliko godina vode sporovi sa vlasnicima objekata i parcela – kaže Milenko Milenković, prvi čovek „Direkcije za urbanizam i izgradnju Leskovca“.

Objašnjavajući kako im iznenadne blokade otežavaju rad, s obzirom na to da bi pomenutim novcem – samo ove godine – mogli da asfaltiraju najmanje dva kilometra puta, sagovornik „Novosti“ kaže da svako traži ono što misli da mu pripada, ali je uveren i u to da mnogi građani preteruju sa zahtevima.

- Tri godine nam je bila blokirana izgradnja kružnog toka, zato što vlasnik 10 ari zemlje, koje je Poreska uprava procenila na 67.000 dinara, traži 13.000 evra, uz obrazloženje da je tamo, navodno, uzgajao kornišone – navodi Milenković, precizirajući to da blokada investicija više nije moguća čak i ako stranka nije saglasna sa eksproprijacijom.

Zahvaljujući novoj zakonskoj regulativi, realizacija planiranih radova – ukoliko postoji saglasnost nadležnih ministarstava - neće čekati okončanja sudskog spora...

Rokovi za isplatu

Obveznik ima rok od 15 dana da isplati nadoknadu za otuđenje imovine iz sudske presude. Ukoliko to ne učini, odmah se sprovodi izvršenje, odnosno blokada računa... Zbog nove zakonske procedure, u „Direkciji za urbanizam i izgradnju“ ocenjuju da ubuduće neće biti iznenađenja sa kojima se sada suočavaju, jer će sve obaveze po presudama sudova morati da se plate u roku od mesec dana.

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;