INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Petrovaradin: Obnova tvrđave i uređenje zona za investitore

25.11.2015. | Z. Delić | Dnevnik

Javna rasprava o Nacrtu strategije održivog razvoja grada od 2016. do 2020. godine, dokumentu koji je uradila „Kancelarija za ekonomski lokalni razvoj“ (KLER), traje do 4. decembra.

U mesnim zajednicama građani, udruženja, zainteresovana pravna i stručna lica mogu pogledati Nacrt i svoje predloge, mišljenja, sugestije i predloge ostaviti u glasačkim kutijama.

Petrovaradin (www.pixabay.com)

U dokumentu KLER je naveo više od 150 investicija koje trebaju Novom Sadu i okolinim mestima, a izdvojeno je pedesetak prioritetnih. Kao prvo, to je rehabilitacija kompleksa Petrovaradinske tvrđave, koju bi od 2016. godine do 2020. radio „Gradski zavod za zaštitu spomenika kulture“ i „Zavod za izgradnju grada“ (ZIG), a vrednost radova procenjena je na milijardu dinara. I uređenje Pozorišnog trga spominje se kao važno, a u Nacrtu je napisano da je za to potrebno 150 miliona dinara. Uređenje Pozorišnog trga radilo bi se od naredne godine pa do 2018. i nosilac projekta bio bi ZIG.

Što se tiče unapređenja i zaštite životne sredine, izgradnja postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Begeču je na prvom mestu u odnosu na druge predloge. Izgradnja te komunalne infrastukutre trajala bi godinu, od 2016. do 2017, a investicija je vredna 225 miliona dinara. U domen ekologije spada i uspostavljanje regionalnog sistema upravljanja otpadom za Novi Sad i opštine Bačka Palanka, Bački Petrovac, Beočin, Žabalj, Srbobran, Temerin i Vrbas, s izgradnjom regionalnog centra. Period za izgradnju je pet godina, od 2016. do 2020, a za to je potrebno 3,4 milijarde dinara, što bi finasirale navedene opštine posredstvom javno-privatnog partnerstva.

Nacrtom je predloženo i opremanje radne zone „Sever 4”, a za 2016. godinu za to je namenjeno više od milijardu dinara. Osim te zone, Nacrt predlaže da tokom naredne godine bude uređeno i zemljište za ustupanje investitorima na lokaciji gde je sada rasadnik JKP „Gradsko zelenilo”. Za to treba 360 miliona dinara. Za investitore je namenjena i radna zona „Sever 1”, te Rimski šančevi, a rok da se taj potes uredi je period od 2016. do 2020. godine.

I projekti izgradnje javnih garaža se nabrajaju kao nešto što treba našem gradu. U pitanju je javna garaža u centru grada, na potesu Šafarikova-Uspenska, koju bi radio „Parking-sesvis” putem javno-privatnog partnerstva. Plan za izgradnju te i podzemne garaže u Ulici Modene za 250 vozila je od 2017. do 2020. godine. Spominje se i potreba za nadzemnom garažom za parkiranje pored Muzeja Vojvodine sa stotinu mesta, čija bi izgradnja, po Nacrtu, trebalo da počne već naredne godine.

U narednih pet godina treba izvesti i građevinske radove u dve osnovne škole, odnosno nadgraditi OŠ „Ivo Lola Ribar” i dograditi OŠ „Nikola Tesla”. Gradu je potrebna i nova zgrada Muzičke škole „Isidor Bajić” i Baletske škole s koncertnom dvoranom, a Petrovaradinu sportska hala.

Treba izgraditi i zgradu „Zavoda za hitnu medicinsku pomoć“, za šta je u Nacrtu navedeno da će Grad izdvojiti više od 514 miliona dinara tokom naredne dve godine.

 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;