INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Kilovati sa banatskih oranica

24.11.2015. | Sl. Pašić | Novosti

Preduzeće „Bioelektra“ iz banatskog sela Botoša, nedaleko od Zrenjanina, podiže pogon za proizvodnju električne i toplotne energije iz biomase. Za poduhvat vredan 2,4 miliona dolara, ima podršku Ministarstva rudarstva i energetike u iznosu od 15 odsto investicione vrednosti.

Kao članica Energetske zajednice Jugoistone Evrope, Srbija se obavezala da do 2020. godine osigura 27 odsto od ukupne potrošnje energije iz obnovljih izvora. Kilovati proizvedeni na ovaj način regulisani su posebnom Uredbom o energetici, gde je propisano koliko mora biti „zelene struje“ dobijene iz alternativnih izvora. Uz pomoć Globalnog fonda za zaštitu životne sredine stimuliše se podizanje pogona iz biomase.

Ilustracija (www.pixabay.com)

Ukupnu bespovratnu pomoć države od 1,6 miliona dolara, u okviru projekta „Smanjenje barijera za ubrzani razvoj tržišta biomase u Srbiji", Botošani dele sa kompanijama iz Beograda, Bača, Alibunara i Aleksinca, a pripalo im je 275.000 dolara. Kako je prilikom potpisivanja ugovora saopštilo ministarstvo, podići će se šest postrojenja, iz kojih će Srbija dobiti 6,32 megavata instalisane električne snage.

- U prvoj fazi izgradnje, koja će biti realizovana do kraja godine, „Bioelektra“ će proizvoditi 600 kilovata električne i približno još toliko toplotne energije. Kada bude završen kompletan pogon, učinak će biti utrostručen, a struja proizvedena sa ovdašnjih banatskih njiva ulaziće u sistem EPS snabdevanja – kaže mr Branislav Pomoriški, vlasnik bioenergane u Botošu, gde je upravo započela montaža opreme uvezena iz Holandije.

Ideju o komplementiranom korišćenju resursa koji postoje u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji u Botošu i okolini, Pomoriški razvija od 2010. godine, preko svoje zemljoradničke zadruge „Mladost".

- Proizvodnja u bioelektrani zasniva se na korišćenju slame, raznih žetvenih ostataka, kukuruzne silaže koju imamo na osnovu druge, takozvane postrne setve na približno 1.000 hektara pod zalivnim sistemom „Mladosti“ – iznosi Pomoriški, ističući da toplotna energija iz ekološkog đubriva može da služi za zagrevanje plastenika, ali i javnih i drugih objekata u selu, o čemu je potpisano pismo o namerama sa MZ Botoš.

Biomasa kao nafta

Biomasa je najveći obnovljivi izvor energije. Njen potencijal u Srbiji iznosi 3,1 miliona tona ekvivalentne nafte, ali ni približno nije iskorišćena. „Zelena energija“ iz Botoša doprinos je globalnom smanjenju emisije ugljendioksida i sprečavanju efekta „staklene bašte".

 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;