INFONET-468X60-BANNER

Ni pet godina od zemljotresa u kraljevačkom kraju sanacija objekata nije završena

04.11.2015. | G. Ćirović | Novosti

Od 3. novembra 2010. kada je, tačno u 01.56, zemljotres snage 5,4 rihtera zadesio usnulo Kraljevo i okolinu, prošlo je tačno pet godina, a posledice tog potresa do danas još nisu u potpunosti sanirane.

Uz pomoć države i brojnih donatora, umesto potpuno porušenih, sagrađene su 462 nove, uglavnom montažne kuće, dok je 13.000 oštećenih porodičnih kuća popravljeno, a konstruktivno su sanirane i 32 stambene zgrade. Uz to, novčano je potpomognuta i popravka oko 8.500 manje oštećenih stanova.

Ilustracija (www.pixabay.com)

- Najveći deo posla u sanaciji posledica zemljotresa i obnovi stambenih objekata odrađen je za samo 11 meseci. Pomoć od oko tri milijarde dinara za izgradnju novih i popravku oštećenih kuća, stanova i stambenih zgrada ukupno je dobilo 80.000 Kraljevčana. Uz to, 150 miliona dinara izdvojeno je za rekonstrukciju škola – kaže Milun Jovanović, zamenik gradonačelnika Kraljeva. - Kompletna sanacija, međutim nije završena. Sada se obavljaju pripreme za urbanu regeneraciju radničkog naselja u Dositejevoj ulici. Ovaj projekat podrazumeva postepeno rušenje ovog naselja u popularnoj Picmali, teško oštećenog u zemljotresu i, na tom mestu, izgradnju novog stambenog bloka. Ovim projektom, vrednim 8,5 miliona evra obuhvaćene su 363 stambene jedinice, a ako sve bude išlo po planu, radovi bi trebalo da počnu na proleće naredne godine.

A, tog ranog jutra 3. novembra izgledalo je da gore ne može biti. Samo nekoliko sati posle snažnog zemljotresa koji je pogodio kraljevački kraj od ušća Gruže i Ibra u Zapadnu Moravu, uzvodno prema Čačku i Kniću, ruševina je bilo na sve strane. Uz dvoje sredovečnih Stašića, Natalije i Siniše, koji su zauvek ostali pod zidinama porodične kuće u naselju Grdica, pod ruševinama je bilo još 180 teže ili lakše povređenih Kraljevčana.

Zemljotres, kakav se u ovom kraju ne pamti, za samo tridesetak sekundi gotovo da je razorio gradsko jezgro, ponajviše naselja – Gradsku koloniju, Sijaće polje, Jarčujak i Grdicu u kojima su stradale cele ulice, ali i obližnja sela posebno Sirču, Šumarice, Vitanovac... Porušeno je i teže ili lakše oštećeno oko 13.000 porodičnih kuća, pedesetak stambenih zgrada, internistička bolnica, zgrada „Zavoda za javno zdravlje“... Činilo se kao da se mir i spokoj više nikada neće vratiti među ojađene Kraljevčane.

- Prizor je bio jeziv, a najgora je bila neizvesnost jer nismo znali šta i kako dalje. Prvih nekoliko dana nismo imali pravu informaciju šta će se dogoditi sa našom zgradom koja je teško oštećena i nije bila bezbedna za stanovanje. Kružile su svakakve priče, najpre da će se rušiti, potom da će se ipak popraviti – priseća se Aleksandra Savić iz Gradske kolonije. - Konstruktivna sanacija je, međutim, započeta posle četiri meseca. To je finansirala država, a sanaciju stana smo, međutim, morali sami da platimo. U popravku smo uložili oko 5.000 evra, a od države smo kao pomoć dobili 20.000 dinara na osnovu stepena oštećenja koje je procenila stručna komisija.

Po opštoj oceni, „kraljevački slučaj“ postao je obrazac za postupanje i u budućim sličnim (ne)prilikama, ne samo zbog svoje složenosti, već i zbog organizovanosti, a time i efikasnosti države, lokalne samouprave i celog društva.

Zavod

Ni posle pet godina od zemljotresa u kojem je, zbog teških oštećenja, srušena stara zgrada „Zavoda za javno zdravlje“ (ZJZ) u Kraljevu, još nije završena nova zgrada ove ugledne zdravstvene institucije koja se gradi na istoj lokaciji u kraljevačkom naselju „Higijenski zavod“. Izgradnja nove zgrade ZJZ započeta je krajem 2011. godine i do sada je završeno nešto više od 60 odsto predviđenih radova. Za takozvanu poslednju fazu izgradnje, koja podrazumeva završne radove, potrebno je još oko 90 miliona dinara.

 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;