SFSOPLATE-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Mihajlović: Podrška Vlade građevinskoj industriji Srbije (video)

22.01.2015. | Tanjug

„Društvo lobista Srbije“ (DLS) je najavilo da će pomoći državi u pokretanju građevinske industrije Srbije, a potredsednica vlade Zorana Mihajlović je najavila podršku u donošenju Zakona o lobiranju.

- Došla sam da zamolim i razgovaram sa „Udruženjem lobista Srbije“ da pomognu Srbiji, jer hoćemo našu građevinsku operativu da udružimo i da joj pomognemo i budemo podrška ne samo da učestvuju u projektima u Srbiji već i u inostranstvu – rekla je Mihajlović novinarima u „Privrednoj komori Beograda“, gde je održan 41. klub lobista u organizaciji DLS, a tema skupa je bila „Pokretanje građevinske industrije“.

Mihajlović je kazala da je cilj Vlade Srbije da do 2020. učešće građevinske industrije u bruto domaćem proizvodu bude sedam odsto, dok je sada manje od četiri odsto.

- To je ambiciozan plan, ali verujem da zajedno to možemo da učinimo – poručila je ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Mihajlović je podsetila da je krajem prošle godine donet sistemski Zakon o planiranju i izgradnji, kao i da do kraja 2015. treba da bude uvedena elektronska građevinska dozvola. Prema njenim rečima, investitori su ranije čekali i po pet i sedam godina za dobijanje građevinske dozvole, a u proseku oko 270 dana i Srbija je zato bila na 186. mestu na listi Svetske banke po efikasnosti dobijanja građevinskih dozvola.

- Iza nas su bile samo dve države i to one koje su u građanskom ratu, tako da smo u stvari bili poslednji na toj listi – istakla je Mihajlović.

Ona je kazala da je sada predviđen jednošalterski sistem i da će investitori samo dva puta morati da se pojave – da predaju lokacijske uslove i traže građevinsku dozvolu, kao i da je država preuzela na sebe da radi sve što su ranije investitori morali sami i šetali od šaltera do šaltera prikupljajući potrebnu dokumentaciju.

Mihajlović je istakla da je taj zakon donet zajedno sa određenim podzakonskim aktima, kao i da će uskoro biti doneto još sedam potrebnih podzakonskih akata.

Ona je najavila da će u naredna dva meseca biti donet i novi Zakon o premeru i katastru, na osnovu kojeg će sve raditi „Republički geodetski zavod“ odnosno Ministarstvo neće biti drugostepeni organ, zbog čega ima 25.000 nerešenih predmeta.

Mihajlović je rekla da će do kraja marta u skupštini biti i poseban Zakon o konverziji, kao i da se sada pravi analiza efekata konverzije prava korišćenja u pravo svojine na građevinskom zemljištu koja će pokazati da li će ona biti besplatna ili će morati da se plati i koliko i pre svega se odnosi na raniju privatizaciju u Srbiji.

Ona je, takođe, najavila da će do 1. juna biti pripremljen poseban zakon ili propis koji će rešiti problem legalizacije 1,5 miliona objekata u Srbiji.

Predsednik Privredne komore Beograda Milivoje Miletić je, takođe, rekao da je Srbiji potreban Zakon o lobiranju kako bi se taj posao obavljao na transparentan način i u evropskim okvirima.

On je istakao da je poslovna zajednica Srbije učestvovala preko komorskog sistema u pripemi Zakona o planiranju i izgradnji i da je to sistemski zakon, čiji je cilj privlačenje investicija i podizanje građevinarstva i srpske privrede.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;