INFONET-468X60-BANNER

Građevinska direkcija Srbije: Pokazali smo spremnost da saniramo zgrade

01.12.2014. | Tanjug

„Građevinska direkcija Srbije“ (GDS) saopštila je da je od nastanka problema sa neprijatnim mirisom u dve zgrade u naselju Dr Ivana Ribara, pokazala spremnost da sanira zgrade i omogući stanarima da nastave život u svojim stanovima, ali da do danas nije postignut dogovor sa vlasnicima stanova o sanaciji.

Ilustracija (Foto: Pixabay.com)

Stanari spornih zgrada organizovali su ranije danas protestnu šetnju zbog njihovog nerešenog stambenog pitanja, i zatražili hitan sastanak sa ministarskom građevinarstva Zoranom Mihajlović radi rešavanja tog problema. Stanari traže i da im GDS hitno isplati troškove raseljavanja, bez „ucenjivanja“ potpisivanjem nekih od ponuđenih opcija, te da u potpunosti sanira kompletnu zgradu sa fasadom, a da im se za to vreme isplati odšteta zbog nemogućnosti korišćenja stanova i troškovi komunalija.

GDS, međutim, u saopštenju navodi da je po dobijanju rezultata merenja kvaliteta vazduha u stanovima od „Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd“ 21. jula dala mogućnost stanarima da se odmah isele iz stanova i da pokrije njihove troškove za zakup drugog stana, kao sve režijske troškove u stanu u naselju Dr Ivana Ribara dok se ne izvrši sanacija, što je deo stanara i prihvatio.

Laboratorija za fizičku hemiju INN „Vinča“ je u avgustu utvrdila da je uzrok problema sredstsvo za premazivanje oplate-oplatol, a u septembru je bio urađen Elaborat u kome je definisana metoda sanacije zgrada.

S obzirom na to da od septembra do danas sa stanarima nije postignut konsenzus oko načina i obima sanacije, „Direkcija“ je bila onemogućena da počne radove, tvrde u GDS. Deo stanara, kako navode, ne prihvata sanaciju dok INN „Vinča“ ne uradi sertifikaciju i akreditaciju metode, iako većina privatnih investitora već vrši sanaciju po istoj metodi.

Kako bi se prevazišla postojeća blokada i stvorili uslovi za početak radova, „Direkcija“ je stanarima koji odbijaju sanaciju u skladu sa Elaboratom INN „Vinča“ ponudila mogućnost zamene stana za slobodne stanove koje ima u vlasništvu u naselju „Stepa Stepanović“, a u toku su pregovori sa Gradom Beogradom o preuzimanju gradskih stanova iz preostale četiri zgrade tom naselju koji će takođe biti ponuđeni za zamenu.

Druga mogućnost koja je ponuđena stanarima, kako se dodaje, jeste sporazumni raskid ugovora uz povraćaj novca i nadoknadu troškova koje su imali kupci oko realizacije ugovora.

- Imajući u vidu da je PDV na promet stana platila državi, „Direkcija“ ne može da vrati stanarima iznos poreza, jer je taj novac u republičkom budžetu. Uz apsolutno razumevanje da su stanari najviše oštećeni u ovoj situaciji, „Direkcija“ podržava njihovu inicijativu prema Ministarstvu finansija da se reguliše pitanje PDV-a i da se stanarima koji žele raskid ugovora vrati pravo kupca prve nekretnine – stoji u saopštenju GDS-a.

„Direkcija“ je više puta upozoravala da je ekološki incident sa spornim oplatolom sistemski problem u čije rešavanje moraju da se uključe sve institucije u državi, jer su zbog propusta proizvođača oplatola oštećeni svi u lancu, na prvom mestu i najviše kupci stanova, zatim „Direkcija“ kao investitor i izvođači radova, dodaje se u saopštenju.

 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


LHR
LHR
NOVI BEOGRAD
www.lhr.rs

XELLA SRBIJA
XELLA SRBIJA
LAZAREVAC-VREOCI
www.xella.rs

ISOMAT
ISOMAT
PEĆINCI-ŠIMANOVCI
www.isomat.rs

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;