INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Novi Sad: Završetak radova u Železničkoj i Sremskoj ulici

22.10.2014. | RTV

Nakon dvomesečnih radova na uređenju dela grada kod Železničke i Sremske ulice posao se privodi kraju. Asfalt u Železničkoj ulici obnovljen je i izgrađene su pešačke staze od betonskih ploča. Za razliku od Železničke u kojoj je i pre rekonstrukcije kolovoz bio asfaltiran, Sremska ulica bila je prekrivena granitnim kockama, koje će zameniti asfalt.

Ilustracija (Foto: Pixabay.com)

Granitne kocke višestruko su skuplje i kvalitetnije od asfalta, a njihov vek trajanja je neograničen. I pored tih argumenata, u Sremskoj ulici kaldrma će biti zamenjena asfaltom. Mišljenje građana po tom pitanju je podeljeno.

Kako navode u Javnom preduzeću „Urbanizam“, odluka o tome koji materijal će se koristiti, zavisi od više faktora: od saobraćajnog opterećenja, odvodnjavanja kolovoza, bezbednosti saobraćaja do cene materijala, ambijenta i kulturnog nasleđa.

- Meni je sa arhitektonske strane kaldrma vrlo prihvatljiva naročito što ozbiljni gradovi koriste kocku u nekoliko formata. Granit je prirodan materijal-beton veštački, lako se uklanja i vraća, beton mora da se seče – rekao je arhitekta Stevan Rodić.

Iako je tendencija evropskih gradova da sačuvaju stari izgled grada, to nije slučaj i kod nas. Oni uvoze granitne kocke dok ih mi vadimo. Pitanje je šta se sa njima dalje dešava. U ZIG-u kažu da se izvađena kocka skladišti, kako bi se kasnije koristila za popravku u delovima gde je ona zastupljenija, kao što je to slučaj u Petrovaradinu.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


XELLA-300X250-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


PIRAMIDA
PIRAMIDA
SREMSKA MITROVICA
www.piramidasm.rs

MAREX
MAREX
GROSUPLJE
www.marex.si

ILGRAD
ILGRAD
BEOGRAD-PINOSAVA
www.ilgrad.rs

DOKA SERB
DOKA SERB
PEĆINCI-ŠIMANOVCI
www.doka.com

XELLA SRBIJA
XELLA SRBIJA
LAZAREVAC-VREOCI
www.xella.rs

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;