INFONET-468X60-BANNER

Evo kako da se najjeftinije i najbolje grejete predstojeće zime

08.08.2014. | Blic

Već je počela prodaja ogreva za narednu sezonu. Ove zime najjeftinije, ali i najstabilnije biće grejanje na drva. Svi ostali energenti menjaju cenu, a zbog poplava i krize u Ukrajini moguća je i energetska kriza koja će se odraziti i na Srbiju.

Poplave su ugrozile proizvodnju uglja. Najveći deo proizvodnje završiće u termoelektranama. Ovo priznaju i trgovci. Kažu, sezona nabavke ogreva za zimu je počela, cene uglja su još prošlogodišnje, ali je očigledan nedostatak dovoljnih količina iz Kostolca i Kolubare.

- Nudimo zamenu za ovaj ugalj, a to je ugalj "stanari" iz Republike Srpske, koji je jači, pa je potrošnja manja. Moguće je kupiti ogrev na odloženo, dajemo i na čekove - objašnjavaju trgovci.

Ima i drveta za ogrev po starim cenama, na šta zasad utiče slaba tražnja za briketima i peletom. Ipak, trgovci kažu da će problemi sa ugljem dići i cenu drva.

Grejanje na gas prošle nedelje poskupelo je za 1,4 odsto. Međutim, situacija se može pogoršati ako dođe do zaoštravanja ukrajinske krize i novih sankcija EU Rusiji, jer Moskva već najavljuje mogućnost poskupljenja gasa. Nevolja je što se u Srbiju iz Rusije uvozi oko 90% potrebnih količina prirodnog gasa. I to iz pravca Mađarske, posle tranzita kroz Ukrajinu. Dakle, svaki poremećaj snabdevanja gasom preko Ukrajine odražava se na tržište Srbije.

- Sredinom avgusta završićemo punjenje Banatskog dvora. U slučaju krize, gas iz ovog skladišta biće dovoljan za grejanje domaćinstava tri meseca - kaže direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović.

Grejanje na struju će od jeseni biti skuplje. Koliko, još nije poznato, mada se pominje 12%.

- Restrikcija sigurno neće biti. Obezbeđeno je oko 80% potrebnog uglja za termoelektrane. Razmatramo trenutno sve mogućnosti - od uvoza struje do uvoza uglja - kaže Aleksandar Antić, ministar energetike.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;