INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Reciklirana plastika iz okeana postaje eko-građa

06.12.2021. | Gradjevinarstvo.rs

The Plastic Flamingo je društveno preduzeće na Filipinima, koje sakuplja, čisti, usitnjava i pretvara plastični otpad iz okeana u građevinske daske.

Eko-građa

Eko-građa (Foto: The Plastic Flamingo)

Ovo preduzeće, poznato i kao The Plaf, osnovala je grupa reciklera 2019. godine, sa ciljem da se bori protiv krize plastičnog otpada u zemlji. Filipini su treći najveći zagađivač na svetu, a pretvaranjem flaša, meke plastike i kesa u daske, one se mogu koristiti kao građevinski materijal.

Želja im je da plastika nakon upotrebe dobije drugi život, a da se istovremeno sprovodi edukacija stanovništva o plastičnoj krizi.

Plaf sortirni centar

The Plaf sortirni centar (Foto: The Plastic Flamingo)

The Plaf prikuplja sve vrste plastičnog otpada u životnoj sredini, kao i iz lokalnih zajednica.

Jedan od najvećih svetskih ekoloških problema je zagađenje okeana plastikom. Ono košta svet najmanje 8 milijardi dolara godišnje. 60% plastičnog otpada potiče iz jugoistočne Azije, posebno iz Kine, Indonezije, Filipina, Vijetnama, Šri Lanke i Tajlanda. Godišnje 500.000 metričkih tona plastike sa Filipina završi u okeanu.

Sklonište od prirodnih katastrofa

Sklonište od prirodnih katastrofa (Foto: The Plastic Flamingo)

Da bi ponudio rešenje za borbu protiv zagađenja okeana plastikom, The Plastic Flamingo sakuplja sve vrste plastičnog otpada, čisti ih, suši i usitnjava. Glavni sastojak prerađenih proizvoda su plastične ljuspice, koje se zatim oblikuju u stubove i daske zvane eko-građa, koje se mogu koristiti za ograde, podove, pa čak i za izgradnju skloništa za slučaj prirodnih katastrofa. Plan je da se u 2022. godini proširi asortiman proizvoda.

Glavna misija je rešavanje plastičnog zagađenja, a pretvaranje otpada u eko-građu pomoći će stambenom sektoru pružanjem trajnih alternativa kojima nije potrebno održavanje.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;