INFONET-468X60-BANNER

Prvi kompleks mešovite namene nulte energije na svetu

05.07.2021. | Gradjevinarstvo.rs

U planu je da se gradi prvi neboder nulte energije po pirncipu maksimiziranja karakteristika građevinskih elemenata i materijala pre nego što se uključe mehanički i elektronski sistemi. Ovo znači da će  zidovi, podovi, krov, prozori i vrata biti odlično izolovani u cilju smanjenja potrošnje energije. Objekat bi se snabdevao energijom iz obnovljivih izvora, što znači da se neće emitovati gasovi sa efektom staklene bašte. Projekat je razvijen od strane Associated Architects u saradnji sa kompanijom Cundall a u skladu sa ptrincipima Saveta za zelenu gradnju Velike Britanije – UKGBC.

 Kompleks Curzon Wharf

 Kompleks "Curzon Wharf" (Foto: Associated Architects)

U okviru projekta pod nazivom "Curzon Wharf" je 53-spratna zgrada mešovite namene koja će biti locirana u Birmingemu u Velikoj Britaniji. Međutim, iako se najavljuje da će ovaj i ostali objekti u okviru projekta biti nulte energije, oni zapravo neće postići neto nultu emisiju u svojoj konstrukciji. Postizanje neto-nulte energije uključuje uklanjanje svih mogućih emisija i nadoknađivanje ostataka varijantama koje aktivno uklanjaju ugljenik iz atmosfere. Shodno ovome tvrdi se da će ovo biti prvi neboder na svetu koji će biti ugljenično neutralan u operativnoj energiji.

Projekat je još uvek u ranoj fazi, ali u odnosu na ono što se planira, može postati primer razvoja nebodera nulte emisije. Bez obzira što će postajati ugrađeni ugljenik u maloj meri, tim se nada da će smanjiti emisije korišćenjem nisko-ugljeničnih građevinskih materijala, kao što je zamena cementa za mlevenu granulsanu šljaku iz visoke peći (GGBS) za betonsku konstrukciju. Ugrađeni ugljenik se odnosi na emisije koje proizlaze iz proizvodnje, izgradnje, održavanja i rušenja zgrada, što trenutno nije regulisano u Velikoj Britaniji.

 Kompleks Curzon Wharf

 Kompleks "Curzon Wharf" (Foto: Associated Architects)

"Curzon Wharf" će sadržati četiri objekta skulpturanih formi uklopljenih u kompleks. Najviša tačka će se uzdizati na 165 metara visine. Kula od 53 sprata i 498 stanova biće najviša među njima, dok će druga po visisni imati 41 sprat i u okviru nje će se nalaziti smeštaj za studente. Ideja je da ove dve kule odaju počast visokim industrijskim dimnjacima koji su se nekada viđali na panorami grada. Manja 14-spratnica koristiće se kao zajednički blok sa 265 jedinica, dok će poslovni objekat biti najniži i zauzimaće devet spratova.

Sve četiri zgrade u okviru projekta krasiće isti dizajn fasade u vidu ploča crvene nijanse. Ovakave fasade podsećaju na one koje su krasile stare zgrade od opeke karaktersitične za ovaj grad i industrijsko arhitektonsko nasleđe. Za pun efekat koristiće se korten ploče za oblaganje od nerđajućeg čelika u kombinaciji sa staklom. Zastakljenje će biti minimalno kako bi se obezbedila dobra izolacija. U cilju obezbeđenja ravnoteže između čeličnih i staklenih delova, najviše 30 odsto površine će biti pod staklom.

 Kompleks Curzon Wharf

 Kompleks "Curzon Wharf" (Foto: Associated Architects)

Gradiće se po Standardu pasivnih kuća (Passivhaus) što znači da će je karakterisati održiva gradnja, odnosno karakteristike koje umanjuju zahteve za grejanjem/hlađenjem ali i emisiju ugljenika. Prozori će imati trostruko zastakljenje i izolacija će biti na visokom nivou. Toplotne pumpe će takođe biti postavljene, dok će obnovljivi izvori, poput fotonaponskih elemenata, isporučivati električnu energiju. Potrošnja električne energije će zbog svega navedenog biti svedena na minimum, a tome će doprineti i  maksimiziranje dnevnog svetla ali i korišćenje LED svetiljki i upravljanje osvetljenjem preko pametnih uređaja.

Kompleks će imati i "nebeske" terase, zimske vrtove i javne trgove sa drvoredima, ali i sadržaje poput maloprodajnih objekata i sl. Što se tiče šireg okruženja, u saradnji sa lokalnim vlastima u planu je da se poveže sa mrežom staza i biciklističkih ruta sa ostalim delovima grada i javnih mesta.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;