INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

"Najluđe" arhitektonske ideje kada su neboderi u pitanju

11.05.2021. | Gradjevinarstvo.rs

Arhitektonski konkurs za najbolji neboder koji organizuje eVolo na godišnjem nivou podseća nas da projektanti i dizajneri nemaju granice kada su u pitanju nove zamisli i poduhvati. Ovo takmičenje održava se već 15 godina a organizovano je sa ciljem da promoviše projekte budućnosti i vizionarske ideje sa akcentom na tehnologiji, materijalima i estetici. Prvobitno je bilo usmereno na vertiklanu arhitekturu i njen odnos sa prirodnim i okruženjem koje je stvorio čovek. Ove godine je u konkurenciji bilo 492 projekta - proglašena su tri pobednika i dodeljeno je 20 počasnih priznanja.

Living Skyscraper - pobednički projekat eVolo 2021.

"Living Skyscraper" (Foto: eVolo)

Pobednički projekat za 2021. godinu dolazi iz Ukrajine. "Living Skyscraper" je osmislio tim u sledećem sastavu: Andrii Lesiuk, Mykhaylo Kohut, Sofiia Shkoliar, Kateryna Ivashchuk, Nazarii Duda, Mariia Shkolnyk, Oksana-Daryna Kytsiuk i Andrii Honcharenko. U pitanju je drveni neboder u formi drveta planiran za Njujork. Za ovaj "živi neboder" koristio bi genetski modifokovano listopadno drvo koje brzo raste i koje bi bilo zasađeno u posebno pripremljenom zemljištu. Uzgajalo bi se u cilju stvaranja zaista održivog stambenog i/ili poslovnog prostora u formi visokospratnica. Ovo bi predstavljalo novi momenat u evoluciji drvenih kula koje su sve popularnije u gradovima širom sveta.

Lluvioso - nabolji neboderi eVolo 2021.

"Lluvioso" (Foto: eVolo)

Drugo mesto pripalo je neboderu "Lluvioso" koji je zapravo toranj za prikupljanje vode visok 400m sa nadstrešnicom prečnika 600m. Iza projekta stoji tim iz Izraela: Amit Deutch, Roni Dominitz i Tamar Kerber. Planiran je za grad Meksiko Siti. Toranj bi sakupljao ogromne količine kišnice koju bi koristio i on sam ali i svi iz okoline kojima je potrebno. On bi takođe pomogao i u smanjenju štete od poplava kada naiđe sezona velikih padavina na tom području.

Hmong - nabolji neboderi eVolo 2021.

"Hmong" (Foto: eVolo)

Treće mesto zauzeo je neboder "Hmong" koji predviđa nov koncept stanovanja nadahnut kulturom i arhitekturom naroda Hmong, koji je kineska vlada zbog dotrajalosti njihovih tradicionalnih domova trebala preseliti na nove lokacije. Xiangshu Kong, Xiaoyong Zhang i Mingsong Sun projektovali su visoke kule u nizu nadahnute kućama ovog naroda nalik sojenicama. Kuće karakteriše izdignutost što je poslužilo kao osnova za stvaranje nove moderne zajednice. Vremenom bi se kule proširivale sa bočnih strana u zavisnosti od potrebe. ukoliko bi se doselio veći broj stanovnika. Ideja je da se "osećaju" kao kod kuće bez obzira na širenje naselja.

U nastavku pogledajte slike par zanimljivih projekata koji su dobili počasna priznanja.

The Sponge - nabolji neboderi eVolo 2021.

"The Sponge" - vodotornjevi za sakupljanje kišnice i snabdevanje vodom u Africi( Foto: eVolo)

Pyramids - nabolji neboderi eVolo 2021.

"Pyramids" - koncept po uzoru na drevne civilizacije (Foto: eVolo)

Ice-Making - nabolji neboderi eVolo 2021.

"Ice-Making" - neboder planiran za Arktik (Foto: eVolo)

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;