INFONET-468X60-BANNER

Prva koncertna dvorana od LLD-a

10.12.2019. | Gradjevinarstvo.rs

Poslednjih godina arhitekte počinju da shvataju važnost novih tehnologija kada je upotreba drveta u pitanju, pa ga shodno tome sve više koriste za izgradnju koja je efikasnija, održivija i ekonomičnija. Na nedavno održanom međunarodnom konkursu za projekat proširenja “Meistersingerhalle” u Ninbergu u Nemačkoj, izabrano je 20 finalista među kojima su se našle arhitekte Gilles Retsin i Stephan Markus Albrecht. Oni su u saradnji sa inženjerima iz firme Bollinger-Grohmann, Transsolar i specijalistima za akustiku iz Theatre Projects-a, projektovali prvu zgradu koncertne dvorane na svetu od lepljenog lameliranog drveta - LLD (cross laminated timber - CLT).

Meistersingerhalle

Meistersingerhalle (foto: Filippo Bolognese)

Koncertna dvorana nalazi se u Bavarskoj, koja je poznata po šumskom području. Shodno samoj lokaciji, bilo je i logačno da se materijal za realizaciju projekta pribavi iz neposredne blizine. Drvena građa će se proizvoditi u okviru fabrike i transportovati na gradilište u zavisnosti od faze gradnje. Montažni LLD moduli za izgradnju biće proizvedeni uz pomoć CNC mašina i industrijskih robota unutar fabrike.

 

Meistersingerhalle

Meistersingerhalle (foto: FGilles Retsin Architecture i Studio Stephan Markus Albrecht)

Zgrada će se sastojati iz gornjeg dela od LLD modula, i donjeg suterena i jezgra od betona. Iako bi se drvena konstrukcija mogla iskoristiti i za jezgra, još uvek postoje kontroverze vezane za drvenu građu i požar, pa su shodno tome jezga od betona.

Projekat pomera granice za LLD konstrukcije. Inženjeri iz Bollinger Grohmanna uspeli su da postignu visinu od 9 metara za konzole u glavnom predvorju, koja se obično postiže samo upotrebom čelika i armiranog betona. Da bi postigli ovaj rezultat, inženjeri su koristili inovativne spojnice na staklenoj fasadi koje se kroz određeno vreme stapaju, savijaju i pokreću sa drvenom konstrukcijom.

Meistersingerhalle

Meistersingerhalle (foto: FGilles Retsin Architecture i Studio Stephan Markus Albrecht)

Orijentacija je na centralnoj koncertnoj dvorani i sve je osmišljeno da proizilazi iz unutrašnjeg dela ka spoljašnjem. Koncertna dvorana je reper za celokupan projekat i konstrukciju jer sve ide u odnosu na nju, počevši od velikih drvenih okvira koji se orijentišu ka spolja uokvirujući potporne prostore i predvorja. Arhitektonski ishod se može shvatiti kao konstruisan drveni monolit, gde zidovi, tavanice i stubovi slede istu organizacionu logiku u celoj zgradi. Koncertna dvorana je “zatvorena” staklenom fasadom, što omogućava da se zgrada poveže sa okolinom sa svih strana, izlažući svoje unutrašnje elemente javnosti.

Meistersingerhalle

Meistersingerhalle (foto: Filippo Bolognese)

Kada je u pitanju zvučna izolacija, obično se koncertne dvorane projektuju po sistemu "kutija u kutiji" (“box-in-box“). Ova metoda gradnje obično se odnosi na glavnu građevinsku konstrukciju koja postaje nezavisna od sekundarne konstrukcije koja je zvučno izolovana u područjima koja su izložena buci.

Za ovaj projekat razvijen je alternativni pristup u kojem je stvoren kompozitni zid od dva sloja ploča od 150mm LLD sa izolacijom od kamene vune uvučenom između. To omogućava drvetu da pruži isti zvučni kvalitet i apsorpciju vibracija kao i beton.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;