INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

EPIQ kula: Arhitektonska inovacija u srcu Ekvadora

21.03.2024. | Gradjevinarstvo.rs

EPIQ kula u Kitu, u Ekvadoru, delo danskog arhitektonskog studija BIG, predstavlja značajno dostignuće u oblasti savremene arhitekture. Ova impozantna građevina, visoka 101 metar, sastoji se od naslaganih L-oblika koji se uvijaju i susreću u centru konstrukcije, čime se stvara jedinstvena struktura.

Foto: Bicubik

Saradnja sa razvojnim timom Uribe Schwarzkopf iz Kita dovela je do stvaranja kule koja se nalazi u neposrednoj blizini urbanog zelenog prostora La Carolina Park, postavljajući je na ugao raskrsnice preko puta ulaza u metro.

Foto: Bicubik

Osnova ovog nebodera podeljena je na dve sekcije koje se okreću jedna ka drugoj, kreirajući otvor koji služi kao ulaz u zgradu. Više međusobno povezanih volumena u obliku slova L stvara naslagani dizajn.

Foto: Bicubik

Zahvaljujući ovakvom kombinovanju elementa dobijene su spoljne terase i javni zeleni prostor na svakom spratu. Fasada nebodera sadrži duguljaste elemente od pigmentisanog betona, čija boja i tekstura aludiraju na kupole katedrala i starih kolonijalnih zgrada, prekrivenih lokalnim pločicama. Četiri različite boje su korišćene na fasadi, dodajući vizuelni identitet svakom bloku.

Foto: Bicubik

Unutar zgrade, predvorje je obloženo pločicama, sa prijemnim pultom mat roze boje i sivim zidom koji se uzdiže ka reflektujućem crnom plafonu. U zajedničkim prostorijama za dnevni boravak dominira drveni pod i beli plafoni, dok su stambene jedinice zadržale određenu dozu tajanstvenosti, budući da tim nije objavio njihove slike.

Foto: Bicubik

Na krovu se nalazi bazen i popločana terasa oivičena staklom u kombinaciji sa betonom.

Foto: Bicubik

Čitav projekat predstavlja vizuelnu iluziju - izdaleka se čini kao jedinstvena masa, dok se pri bližem posmatranju razlaže na niz pojedinačnih volumena, obloženih crvenim cementnim pločicama u četiri nijanse. EPIQ kula tako postaje simbol arhitektonskog inoviranja i ekološke svesti u srcu Ekvadora.

Foto: Bicubik

BIG i Uribe Schwarzkopf nedavno završili još jedan zajednički projekat - najvišu zgradu u Kitu.

Foto: Bicubik

 

Foto: Bicubik

 

Foto: Bicubik

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;