INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Spoj muzike i prirode u Budimpešti

30.08.2018. | Niall Patrick Walsh | Arch Daily

„House of Hungarian Music“ koju je projektovao Sou Fujimoto treba da krene da se gradi na idiličnoj lokaciji u prirodi pored jezera Városliget u najvećem parku u Budimpešti. Japanski arhitekta je pobedio na takmičenju 2014. godine za idejni projekat „moderne i ekstravagantne kuće muzike". On je inspiraciju za ovaj projekat našao u prirodi i muzici.

House of Hungarian Music

„House of Hungarian Music“ (foto: Városliget Zrt)

Izgradnja ovog objekta čini deo većeg projekta „Liget Budapest“, koji prestavlja jedan od najvećih u oblasti muzeja i uključuje i izbrazdan „Museum of Ethnographyfrancuske firme Vallet de Martinis DIID Architectes, kockasti „PhotoMuseum Budapest“ i „Museum of Hungarian Architecture“ dela mađarske firme Középülettervező Zrt.

House of Hungarian Music

„House of Hungarian Music“ (foto: Városliget Zrt)

Fujimotov projekat karakteriše prepoznatljiv lebdeći krov inspirisan zvučnim talasima, pod kojim „sedi“ zgrada koja se „neprekidno meša u prirodu kao nastavak samog parka". Krov je perforiran i kroz te zastakljene otvore prodire sunčeva svetlost. Objekat je obavijen staklenom fasadom. Svetlosni, otvoreni, prozračni enterijer i okolina inspirisani su i vode se motoom mađarskog kompozitora Zoltana Kodálya „Neka muzika pripada svima!".

House of Hungarian Music

„House of Hungarian Music“ (foto: Városliget Zrt)

Anonimno takmičenje za „House of Hungarian Music“ privuklo je projekte brojnih značajnih firmi. Neki od njih su predlog vođen prirodom Kenga Kume, zatim AVA-ina vajarska kuća, „simfonična arhitektonska pesma“ Zije Imren i kružna forma MenoMenoPiu-a.

House of Hungarian Music

„House of Hungarian Music“ (foto: Városliget Zrt)

Pobednički projekat Fujimotoa treba da krene sa realizacijom a završetak se očekuje do kraja 2020. Veliki projekat koji uključuje pet zgrada muzeja i vredi 190 miliona pod vođstvom je The Museum of Fine Arts Budapest i Városliget Zrt.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;