INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

“Green Spine” - Novo obeležje Melburna

16.08.2018. | Eric Baldwin | Arch Daily

UNStudio je zvanično proglašen pobednikom takmičenja „Melbourne’s landmark Southbank Precinct“. Konkurencija je bila veoma jaka i uključivala svetski poznata imena kao što su BIG, OMA i MAD. UNStudio-ova vizija za projekat vredan 2 milijarde dolara uključuje par uvijenih kula pod nazivom „Green Spine“. Najveći jednofazni projekat u istoriji Viktorije u Australiji „Green Spine“ je projektovan kao najsavremeniji objekat mešovite namene koji je usredsređen na inovacije u arhitekturi i dizajnu.

Green Spine

Slika 1. „Green Spine“ (foto: UNStudio/Cox Architecture)

„Green Spine“ u potpunosti zauzima 6.000m² BMW Southbank prostora. Projekat će sadržati miks maloprodajnih, hotelskih, stambenih, komercijalnih, kulturnih i javnih sadržaja koji su razvili specijalisti za nekretnine iz melburnške firme Beulah International. Idejno rešenje UNStudio je izabrano za pobednika nakon što je ušlo u uži krug objavljen na javnom simpozijumu 27. jula. „Green Spine“ se sastoji od dve kule sa uvijenim staklenim fasadama i terasama. Stambena kula je visoka 356 metara i „krunisana“ javno dostupnom futurističkom botaničkom baštom, dok hotel i poslovna kula dostižu 252 metra. Predviđeno je da projekat konceptualno proširuje bulevar Southbank, tako što će biti uspostavljena pešačka veza na nivou ulice do prodavnica i sadržaja za zabavu. Počevši od kraja komercijalnih sadržaja kreće uvijanje koje formira niz otvorenih prostora duž fasade, kulminirajući na vrhu stambene kule.

Green Spine

Slika 2. „Green Spine“ (foto: UNStudio/Cox Architecture)

"Green Spine“ je dokaz rada snažnog, multidisciplinarnog i kolaborativnog tima koji je hrabro ali i temeljno razmotrio pristup kreiranju okruženja u kontekstu da kula postane novo obeležje Melburna i novi dodatak horizontu", rekla je Adelene Teh, izvršni direktor kompanije Beulah International. „Po svojim detaljima, projekat je jako dobro razmotrio javna i privatna mesta, dok na nivou ulice, predlog prikazuje karakteristike koje će zaista transformisati javnu oblast tako što će ukloniti „teške“ ivice koje preovladavaju u Southbanku."

Green Spine

Slika 3. „Green Spine“ (foto: UNStudio/Cox Architecture)

„Tower Southbank“ je jedan od najnoviji uspeha UNStudia u ovoj godini za koju su najavljeni projekte kao što su žičara u Geteborgu, „Cultural Cinema City“ u Parizu i uspostavljanje startapa sa fokusom na pametne gradove orijentisane na ljude. Više o ovome može se pogledati ovde.

U nastavku će biti spomenuti ostali projekti koji su ušli u uiži izbor.

Green Spine

Slika 4. „Green Spine“ (foto: UNStudio/Cox Architecture)

BIG + Fender Katsalidis Architects

„Lanescraper" karakterišu naslagani manji blokovi koji čine dva velika bloka postavljena tako da se spajaju. Spojeni su kako bi se obezbedila povezanost i strukturalna rigidnost, sa razmacima između koji formiraju serije stazica.

Lanescraper

Slika 5. „Lanescraper“ (foto: BIG – Bjarke Ingels Group/Fender Katsalidis Architects )

OMA + Conrad Gargett

Ovim projektom je naglašena baza zgrade, a ne vrh. Inspiracija je dobijena iz istorijskih arkada Melburna i svodnih tržnica.

The Base

Slika 6. „The Base“ (foto: OMA)

MVRDV + Woods Bagot

„Stack" je 359 metara visoki neboder koji se sastoji od „naslaganih delova povezanih sa dna prema vrhu koji su povezani liftovima, stepenicama i pokretnim stepenicama kako bi se stvorio međusobno povezani vertikalni grad."

Stack

Slika 7. „Stack“ (foto: MVRDV + Woods Bagot)

Coop Himmelb(l)au + Architectus

„Beulah Propeller City" je vertikalni grad veličine 335 metara podeljen na četiri dela: javni prostor, poslovni deo, hotel i stambena kula.

Beulah Propeller City

Slika 8. „Beulah Propeller City“ (foto: Coop Himmelb(l)au + Architectus)

 MAD + Elenberg Fraser

„Urban Tree” karakterišu mala, zelena podnožja koja vode do „planinskog sela" koje uključuje dečje igralište, umetničku instalaciju i vodenu površinu. Ono što ovaj projekat izdvaja od ostalih je „Cloud", hotelski javni prostor na visini od 317 metara sa koga se prostire pogled od 360 stepeni ka gradu Melburnu.

Urban Tree

Slika 9. „Urban Tree“ (foto:  MAD + Elenberg Fraser)

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;