INFONET-468X60-BANNER

Dimanička fasada sa kliznim zidovima

11.06.2018. | Alyn Griffiths | Dezeen

U Bejrutu je završena kula koju karakterišu ogromni čelični paneli koji se izvlače iz rekonfigurabilnih stanova i izviru iz fasade zgrade. Ova zgrada je projekat firme Fouad Samara Architects.

Ključna osoba u okviru projekta „Modulofts“ je arhitekta Fouad Samara, koji nastoji da obezbedi novu stambenu tipologiju koja će zadovoljiti potrebu za malim i srednjim smeštanim kapacitetima u libanskoj prestonici.

Slika 1. „Modulofts“ (foto: Nader Mousally)

Ovaj projekat obuhvata sedam dupleks apartmana naslaganih na 14 spratova, koji se nalaze iznad parkinga za automobile koji je smešten u prizemlju. Lokacija je u okviru gradske četvrti Ashrafieh.

Kako kažu iz studija, objekat je „inspirisan čistoćom tradicionalne libanske kuće (beit) i fleksibilnošću urbanih potkrovlja u Londonu i Menhetnu šezdesetih i sedamdesetim godina".

Slika 2. „Modulofts“ (foto: Nader Mousally)

Kreiranjem niza prostorija, u cilju buđenja „duha“ tradicionalnih kuća, arhitekte su nastojale da ove stanove „približe“ i naprave ih poznatijim za buduće stanovnike.

Svaki od sedam vertikalno naslaganih stanova ima dnevnu sobu i trpezariju sa duplo višim plafonima od standardnih i zastakljenje u punoj visini. Stanovi takođe sadrže i par soba koje se mogu odvojiti od glavnog prostora.

Stanovi na gornjim spratovima sadrže i dve modularne sobe koje gledaju na dnevnu sobu.

Slika 3. „Modulofts“ (foto: Nader Mousally)

Klizni zidovi koji izlaze iz „fasadeׅ“ omogućavaju stanovnicima da odvajaju različite prostorije po potrebi, što rezultira prilagodljivim enterijerom koji se može konfigurisati na 16 različitih načina.

Kuhinja se na jednom kraju stana može zatvoriti povlačenjem jednog od kliznih zidova, dok se na drugom kraju zid može koristiti za dobijanje dodatnih prostorija.

Spavaće sobe na gornjim spratovima mogu biti zatvorene ili ostavljene otvorene kao deo otvorenog međusprata koji je vizuelno povezan sa podom ispod.

Slika 4. „Modulofts“ (foto: Nader Mousally)

Četiri panela koja se protežu spolja iz svakog stana čine fasadu dinamičnom i omogućavaju 268 miliona varijacija za svoj izgled. Naročito je fascinantno kada se posmatra iz bližeg okruženja.

Prostorije koji se nalaze duž strane zgrade koja je daleko od prozora uključuju: kupatilo i prostorije za smeštaj osoblja, stepenište i lift.

Segment od 80 centimetara između životnog prostora i uslužnih prostorija sadrži ugrađene ormare i unutrašnje stepenice koje spajaju dva sprata.
Korišćeni materijali - betonske ploče, čelik i aluminijum ostavljeni u sirovom, neobrađenom stanju, upućuju na tradicionalne libanske kuće, kao i potkrovlja u Londonu i Njujorku.

Slika 5. „Modulofts“ (foto: Nader Mousally)

Izloženi elementi konstrukcije i balkoni, stepenište i rukohvati su crne boje kako bi bili u kontrastu sa belim spuštenim plafonima i ormanima

Firma Fouad Samara Architects je primenila sličnu kombinaciju betona i crnog čelika na zgradi univerziteta koja se nalazi na strmom terenu kako bi se obezbedio pogled ka Sredozemnom moru.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;