INFONET-468X60-BANNER

Prvi demontažni fudbalski stadion od brodskih kontejnera na svetu

28.11.2017. | Nick Lavars | New Atlas

Milioni dolara troše se za izgradnju stadiona za događaje poput „FIFA World Cup“. Ali kao što smo mogli da vidimo na pirmeru Brazila, ovi objekti se nakon toga bore sa tim da nađu drugu svrhu. Uoči događaja 2022. godine, domaćin Katar predstavio je projekat modularnog stadiona koji obećava da će rešiti ovu dilemu, uz mogućnost demontaže i rekonstrukcije u drugi oblik na drugoj lokaciji.

Slika 1. Stadion „Ras Abu Aboud“ (foto: Fenwick Iribarren Architects)

Stadion „Ras Abu Aboud“ projektovala je španska firma Fenwick Iribarren Architects. Ona je za ovaj projekat koristila kontejnere za transport kao osnovne građevinske blokove. Svaki od ovih transportnih kontejnera smeštaće stvari poput sedišta koja mogu da se skinu, štandova nalik kioscima i toalete, a mogu se demontirati i odvojiti kada se događaj završi.

Slika 2. Stadion „Ras Abu Aboud“ (foto: Fenwick Iribarren Architects)

To bi moglo da znači da će ili ceo stadion biti ponovo sklopljen na drugoj lokaciji, možda za drugo svetsko prvenstvo, ili će se razdvojiti na manje objekte za sportske ili kulturne manifestacije. Sve u svemu, stadion će imati 40.000 mesta i planirano je da bude završen 2020. godine. Organizatori događaja se nadaju da će postati model održivosti kada je u pitanju projektovanje stadiona.

Slika 3. Stadion „Ras Abu Aboud“ (foto: Fenwick Iribarren Architects)

„Ovo mesto nudi savršeno nasleđe, sposobno da se ponovo sklopi na novoj lokaciji u celini ili da njegovi delovi budu ugrađeni na brojna mala sportska i kulturna mesta", rekao je generalni sekretar Qatar's Supreme Committee for Delivery and Legacy, H.E. Hassan Al Thawadi. „Sve ono na stadionu što  očekuju navijači, sve to ćemo stvoriti ali na održiviji način nego do sada. Oduševljen sam ovim projektom i uveren sam da će „Ras Abu Aboud“ postati „stadion-šablon“ na koji će se ugledati budući projektanti velikih događaja."

Slika 4. Stadion „Ras Abu Aboud“ (foto: Fenwick Iribarren Architects)

U videu ispod se može pogledati ideja za ovaj projekat.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


PROMO TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;