INFONET-468X60-BANNER

Solarna kuća koja menja oblik kako bi naučila ljude da žive održivo

06.10.2017. | Lucy Wang | Inhabitat

Kako ubediti ljude da usvoje održiv način života? Tim sastavljen od švajcarskih studenata arhitekture veruje u moć demonstracije pa su shodno tome projektovali i izgradili ekološki prihvatljiv „NeighborHub“ kako bi dokazali svoju tvrdnju. Osmišljen za zajednicu, „NeighborHub“ je promenljiv, zajednički prostor koji demonstrira inovativna rešenja, od obnovljivih izvora energije i upravljanja vodama do biodiverziteta i održive mobilnosti.

Slika 1. „NeighborHub“ (foto: Mike Chino)

„NeighborHub“ je zajednički prostor koji pruža inovativna rešenja u izazovima koji se tiču klimatskih promena i smanjenja korišćenja resursa. Zgrada ima edikativnu svrhu i u okviru nje se istražuje sedam tema - obnovljiva energija, upravljanje vodama, upravljanje otpadom, mobilnost, hrana, izbor materijala i biodiverzitet - u okviru promenljivog omotača izgrađenog od lameliranog furnira. „Kuća je podeljena na dva glavna dela", rekao je švajcarski tim. Centralni deo „NeighborHuba“ čini jezgro koje je termički kontrolisani prostor. Okružena je dodatnim omotačem koji je kontrolisan pasivnim strategijama. „Konstrukcija modularnog prefabrikovanog objekta može se prilagoditi različitim potrebama, od privatne kuće do prodavnice bicikala, a čak i proširiti svoj obim ka otvorenom prostoru zahvaljujući pokretnim zidovima i promenljivom nameštaju.

Slika 2. „NeighborHub“ (foto: Mike Chino)

Pokretna fasada „NeighborHuba“ je obložena solarnim panelima i solarnim termalnim panelima na istočnoj, južnoj i zapadnoj strani. Na vrhu krova gde se sakuplja kišnica nalazi se bašta sa jestivim biljkama. Postavljena su dva vertikalna plastenika kako bi se pokazale poljoprivredne tehnike kao što je akvaponika, koje štede prostor. „Suvi" toalet bez korišćenja vode reciklira otpad i proizvodi kompost koji se može koristiti kao đubrivo. Kišnica koja se sakuplja sa krova tretira se sistemom fitoprečišćavanja na licu mesta i ponovo se koristi kao tehnička voda za pranje veša i navodnjavanje.

Slika 3. „NeighborHub“ (foto: Mike Chino)

„NeighborHub“ je projektovao i konstruisao švajcarski tim sastavljen od studenata sa Ecole Polytechnique Fédérale de Lausanne (EPFL), School of Engineering and Architecture of Fribourg (HEIA-FR), Geneva School of Art and Design (HEAD) i University of Fribourg (UNIFR). Solarni prototip švajcarskog tima je razvijen za „U.S. Department of Energy Solar Decathlon“, akademsko takmičenje koje podstiče studentske timove da projektuju i grade solarne kuće u punoj veličini. Ovogodišnje takmičenje održava se u blizini Denvera u Koloradu. Nakon takmičenja, „NeighborHub“ će se vratiti u „BlueFactory“ u Frajburg u Švajcarskoj zbog daljih istraživanja i razvoja.

Slika 4. „NeighborHub“ (foto: Mike Chino)

U videu ispod se može pogledati kako izgleda „NeighborHub“.

 

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;