INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Hiperlup – cevni koridor koji će povezati gradove u Meksiku

22.09.2017. | Dan Howarth | Dezeen

Tim iz meksičkog studija FR-EE pod vođstvom Fernando Romera pobedio je na konkursu za projektovanje hiperlup brze transportne linije, koja će povezati gradska područja Meksiko Sitija i Gvadalahare.

„Mexloop“ će postati jedan od prvih hiperlup koridora na svetu koji će povezati glavnu metropolu centralnog Meksika sa gradovima iz okolnih oblasti u cilju formiranja „megalopolisa".

Slika 1. „Mexloop“ (preuzeto sa www.dezeen.com)

Predlog firme FR-EE, koju predvodi arhitekta Fernando Romero, proglašen je za pobednika „Hyperloop One Global Challenge“ pa će sada raditi i na projektu „Hyperloop One“ kako bi razvili celu mrežu.

Kada projekat bude kompletiran, povezivaće glavni a ujedno i i najnaseljeniji grad Meksiko Siti, sa Bahio centralnom regijom koja uključuje ravničarske gradove oblasti Keretaro, Leon i Guadalahara. Ovde živi oko 42 miliona ljudi, a do 2050 godine se očekuje porast broja stanovnika na 60 miliona.

Slika 2. „Mexloop“ (preuzeto sa www.dezeen.com)

Viziju za hiperlup je prvi imao preduzetnik, milijarder Elon Musk još 2014. godine. On je hiperlup video kao sistem brzog transporta koji koristi magnete i ventilatore za pokretanje putničkih kapsula kroz mrežu cevi.

Putujući brzinom od preko 1.000 kilometara na sat, ovo će omogućiti putnicima da putuju iz Meksiko Sitija u Guadalaharu za 45 minuta. Planirane su i druge linije: između Abu Dabija i Dubaija - putovanje koje bi trajalo 12 minuta, a za manje od 20 minuta bi se putovalo na relaciji Bratislava-Beč-Budimpešta.

Slika 3. „Mexloop“ (preuzeto sa www.dezeen.com)

Za „Hyperloop One Global Challenge“ je pristiglo oko 2.600 prijava iz celog sveta.

Strategija za „Mexloop“ pomaže unapređenje ekonomskog razvoja već rastućeg regiona i razvoj automobilske, vazduhoplovne, farmaceutske, tehnološke i uslužne industrije. Ovim projektom se nadaju da će se smanjiti zagušenje u glavnom gradu i njegovom okruženju, ali i otvoriti nova radna mesta.

Slika 4. „Mexloop“ (preuzeto sa www.dezeen.com)

„Predlog podrazumeva lociranje stanica i usklađivanje razvoja, u cilju pospešivanja raznovrsnosti i jačanju proizvodne i tehnološke industrije, jačanju mreže najboljih univerziteta i istraživačko-razvojnih centara i kreiranju novih mogućnosti za ljude kojima je posao udaljen od mesta stanovanja. Oni bi ovako mogli da se transportuju za nekoliko minuta do posla i nazad", rekli sui z FR-EE u izjavi.

Za ovaj konkurs, konzorcijum je dostavio planove za lokaciju i dizajn stanica, infrastrukturu puteva i logistiku. Predlog je usvojen od strane Mexico Construction Industry Chamber (CMIC) i uključen je u „Infrastructure 2030 Plan“.

Slika 5. „Mexloop“ (preuzeto sa www.dezeen.com)

FR-EE trenutno radi na projektu novog međunarodnog aerodroma u Meksiko Sitiju zajedno sa firmom Foster + Partners. Kompletirali su veliki projekat na kome su radili u gradu - „Museo Soumaya“. Romero je takođe predstavio i planove za binacionalni grad na granici između SAD i Meksika na prošlogodišnjoj manifestaciji „London Design Biennale“.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;