INFONET-468X60-BANNER

Prvi hologramski sto na svetu

25.08.2017. | Patrick Lynch | Arch Daily

Posle niza godina u kojima su prikazivani hologramski stolovi u filmovima, konačno je stvorena tehnologija koja će omogućiti da svako od nas poseduje takve stolove, koji kao da su izašli iz filmova Star Wars ili Minority Report.

Australijska kompanija Euclideon razvila je prvi multi-korisnički hologramski sto na svetu, koji omogućava da četvoro ljudi istovremeno radi sa prikazima na njegovoj površini. I za razliku od drugih AR tehnologija (tehnologije proširene stvarnosti) koje su trenutno dostupne, sistem radi bez onih glomaznih slušalica koje vas izvlače iz stvarnog sveta i uvode u virtuelni. Umesto toga, kompanija je proizvela elegantne naočare koje prate pokrete i koje liče na omiljene standardne naočare.

Slika 1. Hologramski sto (foto: Euclideon, preuzeto sa www.archdaily.com)

Same naočare proizvode hologramske slike. Kristalni filmovi sa funkcijom frekvencijske separacije u sočivima i filteri na površini stola prebacuju svetlost u stereo sliku, slično tome kako rade standardne 3D naočare. Ali ono što čini sliku realnom je računar unutar stola - sto komunicira sa mikročipovima koji se nalaze u naočarima kako bi se dala precizna lokacija naočara i ono što one gledaju, omogućavajući time preciznu projekciju svetlosti koja se izračunanava i emituje.

Slika 2. Hologramski sto (foto: Euclideon, preuzeto sa www.archdaily.com)

Do sada je proizveden samo jedan prototip stola 1,5 x 1,5 metara, ali interesovanje za projekat je dalo dovoljno sredstava da Euclideon veruje da bi proizvodnja mogla krenuti i prvi stolovi bili dostupni za kupovinu već u februaru 2018. godine. Direktor firme Euclideon Bruce Dell je procenio da bi prvobitna cena mogla pasti sa 47.000 dolara, sa većim modelima, uključujući i dovoljno velike da se koriste i na radnim mestima.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;