INFONET-468X60-BANNER

Pet BIGovih projekata koji menjaju lice Njujorka

19.05.2017. | Dan Howarth | Dezeen

Bjarke Ingels je nedavno otkrio da njegove kvalifikacije nisu prepoznate i priznate u SAD-u, ali bez obzira na to danska arhitektonska firma i dalje ima projekte koji niču širom Njujorka. Obuhvatili smo pet celina kako bismo promenili gradska naselja i panoramu grada.

Prošle nedelje Ingels je govorio o svojoj borbi oko toga da se registruje kao arhitekta u Njujorku, i pored toga što je diplomirao na Escola Tècnica Superior d'Arquitectura u Barseloni i Royal Danish Academy of Fine Arts.

„Nakon nekoliko meseci i i uz pomoć advokata, dobio sam ljubazno pismo u kome se kaže da oni ne priznaju moje obrazovanje i da mogu da skrenem sa puta profesionalnog stažiranja", rekao je pred publikom u okviru festival „New Yorker“.

Međutim, budući da je Ingels otvorio kancelariju svoje firme BIG u Njujorku još 2010 on je dobio brojne poslove u gradu i širom SAD-a pa radi punom parom. Srećom, neki od drugih partnera firme su licencirani, tako da svi ovi projekti mogu ići dalje.

U nastavku će biti prikazano pet projekata firme BIG u Njujorku - neki su realizovani a neki tek treba da krenu sa radovima.

VIA 57 West

Ingels je ovaj neboder nazvao „courtscraper" tokom intervjua koji je dao za Dezeen 2014, godine. Ovaj stambeni neboder tetraedarnog oblika odmah uz West Side Highway je projektovan u cilju da se u što većoj meri njegovim stanovnicima omogući pogled na reku Hadson, odnosno da što veći broj stanova ima zavidan pogled na ovu reku.

Stanovnici su počeli da se useljavaju u 709 stambenih jedinica još od marta 2016. godine, a zgrada je zvanično završena u septembru iste godine.

Više o ovome pogledajte ovde.

Slika 1. „VIA 57 West“ (preuzeto sa www.newatlas.com)

Two World Trade Center

BIG je svrgnuo firmu Foster + Partners za projekat druge najviše kule na mestu „World Trade Center“ u junu 2015. godine, koju karakteriše gomila naslaganih kutija i izabrana je u okviru pregovora koji su stanari vodili  u tom trenutku.

Firma izvođač radova Silverstein Properties, je rekla je da su oba projekta i dalje bila u konkurenciji ranije ove godine, ali je u međuvremenu odlučeno da se ide sa Ingelsovim predlogom .

Više o ovome pogledajte ovde.

Slika 2. „Two World Trade Center“ (foto: DBOX, preuzeto sa www.dezeen.com)

40th Precinct Police Station

Ukršteni blokovi pokriveni betonom, metalom i staklom će formirati novu policijsku stanicu u Njujorku, („New York City Police Department's 40th precinct“) u okviru Melrouza koji ji u komšiluku Bronksa.

Projekat je za cilj imao da stanicu učini pristupačnijom građanima jer se u njoj pružaju usluge od javnog interesa. „Umesto da evocira pojam utvrđenja, cigle sa fasade ove policijske stanice upućuju na različite funkcije koje policija i građani obavljaju u okviru ove zgrade", rekli su iz firme BIG.

Više o ovome pogledajte ovde.  

Slika 3. „New York City Police Department's 40th precinct“ (preuzeto sa www.dezeen.com)

The Spiral

Poslovna kula koja ima 65 spratova poznata pod nazivom „Spiral“ predstavljena je ranije ove godine. Najavljeno je da će biti izgrađena u okviru projekta razvoja „Hudson Yards“ koji se nalazi na West Side na Menhetnu.

Kulu karakteriše zelena „traka“ koju čine terase na kojima su zasađene biljke i koja se nalazi oko staklene fasade. Ona se idealno uklapa u „High Line“ park koji preseca zgradu u podnožju.

Više o ovome pogledajte ovde.

Slika 4. „Spiral“ (preuzeto sa www.dezeen.com)

The Eleventh

Dalje niz „High Line“ su planirane da se grade dve uvijene kule slične BIGovim rezidencijama u Majamiju. Nalaziće se u okviru dela Chelsea, pridruživši se području kome pripadaju projekti Zahe Hadid, Renzo Piana i Jean Nouvela.

Prošle nedelje je najavljeno da će ovaj BIGov projekat dobiti naziv „The Eleventh“. U okviru njega će se nalaziti spa resort brend „Six Senses“ luksuzni hotel od 137 soba. Otvaranje se očekuje 2019. godine.

Slika 5. „The Eleventh“ (preuzeto sa www.dezeen.com)

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;