INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Najzanimljiviji kratki filmovi o objektima koji menjaju formu

03.05.2017. | Trudie Carter | Dezeen

U nastavku će biti prikazano deset najzanimljivijih arhitektonskih ostvarenja koje karakteriše menjanje oblika tj. forme. Objekti su sa kliznim zidovima, kinetičkim fasadama i sobama koje se rotiraju. Svaki projekat je snimljen kroz kratki video zapis u formi filma i ovde će biti prikazani najbolji koji su bili postovani na Facebook stranici magazina Dezeen u proteklih par meseci.

 

Zoomlion Headquarters Exhibition Centre - amphibianArc

Ovu konceptualnu „transformers zgradu" dizajnirala je kalifornijska arhitektonska firma amphibianArc kao izložbeni prostor za kinesku mašinsku kompaniju. Ovu zgradu karakteriše fasada koja izgleda kao veliki insekt sa krilima kojima maše.

Više o ovome pogledajte ovde.

 

Konieczny's Ark - Robert Konieczny

Pokretni most omogućava pristup ovoj ugaonoj kući, koja je smeštena na padini na jugu Poljske. Ona takođe ima klizne betonske ploče koje mogu sakriti enterijer ili dozvoliti sunčevoj svetlosti da uđe unutra.

Više o ovome pogledajte ovde.

 

The Dynamic D*Haus - The D*Haus Company

Ovaj koncept kuće koja menja oblik uključuje konstrukciju koja može da se menja u zavisnosti od promene doba dana, godišnjeg doba ili vremenskih uslova.

Više o ovome pogledajte ovde.

 

Dubai Apple Store - Foster + Partners

Firma Foster + Partners je nedavno završila ovaj „Apple Store“ u Dubaiju. Karakteriše ga veliki ispupčeni prozor zasnovan na tradicionalnom arapskom mašrabiju, koji danju zaklanja izloge prodavnica od sunčeve svetlosti a noću otvara i pruža pogled ka kuli „Burj Khalifa“.

Više o ovome pogledajte ovde.

 

 

One Ocean Pavilion - Soma

Ovaj paviljon kreirala je firma Soma za „Expo 2012“ u Južnoj Koreji. On ima kinetičku fasada sastavljenu od polimera ojačanih staklenim vlaknima koji se otvaraju i zatvaraju pojedinačno kako bi se stvorio efekat žuborenja.

Više o ovome pogledajte ovde.

 

 

eActor House - Ward Shelley i Alex Schweder

Umesto da se kreće fasada, ova privremena kuća se cela naginje i rotira jer balansira na stubu. Njena pozicija je definisana kretanjem njenih ukućana koji se unutra nalaze, a ovde su tačnije nedelju dana u cilju obavljanja eksperimenta.

Više o ovome pogledajte ovde.

 

 

Kiefer Technic Showroom - Ernst Giselbrecht + Partners

Dinamična fasada ove poslovne zgrade se „uvlači“ u zavisnosti od vremenskih prilika, delujući kao „personalizovana kremu za sunčanje“ za korisnike tako da oni mogu da prilagode svoje radne prostore.

Više o ovome pogledajte ovde.

 

 

Punumbra Kinetic louvres - Tyler Short

U ovom videu studenta arhitekture Tyler Shorta prikazana je alternativa tradicionalnim tendama - mehaničke rešetke koje se kreću u tri dimenzije kako bi se prilagodile suncu u različito doba dana. Sa preko 5,5 miliona pregleda, to je najpopularniji Facebook film objavljen na Dezeenu do sada.

Više o ovome pogledajte ovde.

 

Garden House - Caspar Schols

Ova prilagođena šupa u Ajdhovenu ima drvene i staklene zidove koji klize duž klizača kako bi otkrile ili zatvorile unutrašnjost. Ovu kućicu dizajnirao je i sagradio amater Caspar Schols. Ona predstavlja prostor gde se njegova majka bavi svojim hobijem.  

Više o ovome pogledajte ovde.

 

 

Kinetic Wall - Barkow Leibinger

Animirana mreža motorizovanih čvorova stvara zid koji kao da diše. Ovu instalaciju kreirao je nemački studio Barkow Leibinger 2014. godine za „Venice Architecture Biennale“.

Više o ovome pogledajte ovde.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;