INFONET-468X60-BANNER

Doprinos arhitektonskom nasleđu - Novi hotel na obali Helsinkija

07.02.2017. | WAN

Idejno rešenje firme Snøhetta je pobedilo na konkursu za novi hotel koji će se graditi na Hakaniemi obali u Helsinkiju u Finskoj. „Hilbert’s Hotel“, predloženi projekat firme Snøhetta proglašen je najboljim na konferenciji za novinare u Helsinkiju 1. februara, nakon konkursa organizovanog prošle godine od strane AB invest A/S, Grada Helsinkija i Asocijacije finskih arhitekata.

Snøhetta je veoma ushićena što je dobila šansu da da svoj doprinos bogatom arhitektonskom nasleđu Helsinkija. Potrudili smo se da uveličamo prisustvo posetilaca u gradu. Istovremeno smo pokušali i da promovišemo kvalitet - za ovu lokaciju to je povezanost sa vodom, koja je poklon svim posetiocima i stanovnicima Helsinkija. Ovo je u srži arhitektonskih kreacija. Grad Helsinki i Arthur Buchardt su najbolji mogući partneri u realizaciji ovoj projekta koji Helsinki zaslužuje", kaže Kjetil T. Thorsen, suosnivač firme Snøhetta.

Slika 1. Hilbert’s Hotel (izvor: Snøhetta, preuzeto sa www.worldarchitecturenews.com)

„Hilbert’s Hotel“ će biti novi svetionik Helsinkija, prepoznatljiv ne samo za okolinu - goste i zaposlene hotela, već i za celokupnu javnost. Da bi se ovo omogućilo, arhitektonski koncept je tako osmišljen da ukazuje na budućnost, dok istovremeno upućuje na bogatu istoriju i vrednosti. Projektom se nastoji da se postigne nivo koji će obezbediti i formirati harmoničan odnos sa okolnom urbanom sredinom i pejzažom, kao i sa zajednicom u celini.

Slika 2. Hilbert’s Hotel (izvor: Snøhetta, preuzeto sa www.worldarchitecturenews.com)

Projektom je jasno izraženo javno i privatno područje, gde se javno područje odnosi na oblast koja je u neposrednoj okolini hotela tj. plato. Hotelske sobe su uzdignute nad platoom, otkrivajući javne funkcije hotela i prometne površine duž samog mesta. Bitan element za projektovanje je održavanje visokog stepena propustljivosti trga, osiguranje pristupa vodi i povezivanje samog mesta sa širom okolinom.

Slika 3. Hilbert’s Hotel (izvor: Snøhetta, preuzeto sa www.worldarchitecturenews.com)

Privatno područje čine hotelske sobe koje su obavijene glatkim belim staklenim omotačem koji je u direktnoj suprotnosti sa okolinim fasadama. Panelizovana fasada koja podseća na ispucali led izražena je malim spojevima. Paneli su raspoređeni tako da predstavljaju modularne ponavljajuće obrasce koji se zapravo odnose na hotelske sobe. Spoljni izgled se menja kada se hotelske sobe koriste tokom dana. Transparentnost fasade postaje jasna s popunjenošću soba, i u isto vreme postaje jednobojna šablonska površina. Svaka soba ima veliki broj prozora sa ovim obrascem od kojih je jedan u funkciji.

Restorani, barovi, prostor sa klupicama za sedenje i krovna terasa, odnosno i javni prostor i hotelski deo će doprineti da Hakaniemi obala postane živi deo Helsinkija.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;