INFONET-468X60-BANNER

Vizija zelene zajednice u Briselu

18.01.2017. | Adam Williams | New Atlas

Firma Vincent Callebaut Architectures je predstavila ambiciozni projekat kako bi oživela bivšu industrijsku zonu u Briselu „Tour & Taxis“ u vrhunski održivu zajednicu. Predlog uključuje renoviranje postojećih objekata i izgradnju novih stambenih nebodera pokrivenih zelenilom. Shodno tome da projekat dolazi iz firme Callebaut „upakovan“ je u zelenu tehnologiju i proizvodiće više energije nego što on sam zahteva.

Slika 1. Projekat „Tour & Taxis“ (izvor: Vincent Callebaut Architectures, preuzeto sa www.newatlas.com)

Sagrađen početkom 1900. godine, „Tour & Taxis“ je služio kao carina i skladišni kompleks tokom 20. veka. Pošto je zastareo, sada prolazi kroz značajnu obnovu i već je destinacija za turiste i lokalno stanovništvo.

Slika 2. Projekat „Tour & Taxis“ (izvor: Vincent Callebaut Architectures, preuzeto sa www.newatlas.com)

Pristalice Callebautovih prethodnih radova treba da su zadovoljni jer će uživati u arhitektonsko dopadljivom delu koje će biti ovde, a predlog je u skladu sa futurističkim dizajnerskim jezikom koji se i očekuje od njega.

Slika 3. Projekat „Tour & Taxis“ (izvor: Vincent Callebaut Architectures, preuzeto sa www.newatlas.com)

Najznačajnija karakteristika ovog projekta tiče se izgradnje tri nova nebodera koji će biti pokriveni zelenilom, nešto nalik „vertikalnoj šumi" - kao što su „Bosco Verticale“ ili Callebautov „Agora Garden“. Sa ukupnom spratnom površinom od 85.000 kvadratnih metara, zgrade neodređenog oblika nalik skakaonici bi bile maksimalne visine 100m. Krov bi bio pokriven solarnim panelima, dok bi se balkoni koristili za uzgajanje voća i povrća.

Slika 4. Projekat „Tour & Taxis“ (izvor: Vincent Callebaut Architectures, preuzeto sa www.newatlas.com)

Callebaut takođe predlaže i da se bivši „Marine Terminal“ koji se nalazi na ogromnoj površini od 50.000 kvadratnih metara u okviru „Tour & Taxis“ prilagodi i ponovo koristi a uz to da se njegova unutrašnjost izdeli na različita područja. Kupole će uključivati restoranski i barski prostor, dok će podignuta struktira nalik ljuski od unakrsno-lameliranog drveta (CLT) pružiti prostor za okupljanja. Maloprodajni objekti i kancelarije otvorenog tipa će se nalaziti u više zakrivljenoj CLT kontrukciji, dok će mali plastenici biti postavljeni na spoljne delove zgrade.

Slika 5. Projekat „Tour & Taxis“ (izvor: Vincent Callebaut Architectures, preuzeto sa www.newatlas.com)

Održiva tehnologija koja će biti uključena u projekat sadrži: vetroturbine, velike nizove solarnih panela, prirodnu ventilaciju i sakupljanje kišnice.

Slika 6. Projekat „Tour & Taxis“ (izvor: Vincent Callebaut Architectures, preuzeto sa www.newatlas.com)

Zaista, toliko energije će se proizvoditi u okviru projekta (u obračunu stoji čak 186 odsto godišnjih potreba za električnom energijom) da Callebaut kaže da će biti velikog viška koji bi mogao da se distribuira na susedne istorijske građevine i druge buduće poduhvate.

Slika 7. Projekat „Tour & Taxis“ (izvor: Vincent Callebaut Architectures, preuzeto sa www.newatlas.com)

Još uvek nema informacija o tome kada će se ovaj projekat realizovati. Bez obzira na to, arhitekta pretpostavlja da bi ovaj predlog mogao da poslužiti kao obrazac i drugim evropskim gradovima.

Slika 8. Projekat „Tour & Taxis“ (izvor: Vincent Callebaut Architectures, preuzeto sa www.newatlas.com)

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;