INFONET-468X60-BANNER

Top 10 javnih objekata u 2016. godini

13.12.2016. | Jessica Mairs | Dezeen

U nastavku će biti dat pregled 10 najboljih javnih objekata u 2016. godini prema izboru Dezeen-ovog urednika za arhitekturu Jessice Mairs. U izbor su ušli projekti kao što je umetnička galerija koja se nalazi unutar bunkera iz drugog svetskog rata, zatim muzej jaja dinosaurusa i tri projekta iz jedne veoma uspešne firme.

National Museum Zurich extension - Christ & Gantenbein

Robusna betonska konstrukcija firme Christ & Gantenbein čini novo krilo Narodnog muzeja u Cirihu koje je u potpunoj suprotnosti sa zgradom originalne galerije koja je od kamena. Veliki šiljasti luk i mali prozori nalik brodskim nalaze se na bočnim stranama konstrukvije kako bi se pružio pogled na 118-godišnjeg komšiju.

Više o ovome pogledajte ovde.

 

Tate Modern Switch House - Herzog & de Meuron

Švajcarska firma Herzog & de Meuron završila je 64,5 metara visok dodatak londonskoj galeriji „Tate Modern“ koja se nalazi unutar zgrade bivše elektrane „Bankside Power Station“ od 2000 godine. Kula napravljena od cigli daje dodatni galerijski prostor, dok se sa terase pruža panoramski pogled na grad, reku Temzu i na Rogers Stirk luku - projekat firme Neo Bankside.

Više o ovome pogledajte ovde.

 

Port House - Zaha Hadid Architects

Zaha Hadid Architects je postavila veliki objekat sa fasadom od stakla na vrhu napuštene vatrogasne stanice, kako bi ona postala novo sedište luke u Antverpenu. Ovaj dodatak koji se nalazi na zgradi je odvojen velikom galerijom i stoji na jednoj ugaonoj betonskoj „nozi“.

Više o ovome pogledajte ovde.

 

Dinosaur Egg Geological Museum - Huazhong University of Science and Technology

Svetlarnici nalik dimnjacima ukazuju na utočište dinosaurusovih jaja unutar ovog muzeja u kineskom nacionalnom parku „Qinglong“. Ovaj muzej karakteriše betonska površina duga 70 metara prožeta bambusovim štapovima. Projekat je arhitekata sa Huazhong University of Science and Technology.

Više o ovome pogledajte ovde.

 

Elbphilharmonie - Herzog & de Meuron

Herzog & de Meuron je proveo 10 godina - i navodno je 10 puta inicirao budžet za „Elbphilharmonie“ koncertnu dvoranu pored reke Elbe u Hamburgu. Nova konstrukcija od stakla stoji na vrhu crvene baze od cigle koje je projektovano kao skladište iz 1960-ih.

Više o ovome pogledajte ovde.

 

CKK Jordanki - Fernando Menis

Lomljena crvena cigla i beton su zajedno kombinovani kako bi stvorili unutrašnjost nalik pećini za „CKK“ koncertnu dvoranu u Jordanu. Na taj način je stvoren prostor koji daje optimalnu akustiku i pogodan je za muzičke nastupe. Projekat je delo arhitekte sa Tenerifa, Fernando Menisa.

Više o ovome pogledajte ovde.

 

Musée Unterlinden extension - Herzog & de Meuron

U okviru ovog pregleda se nalazi i treći kulturni objekat švajcarskog para - Jacques Herzoga i Pierre de Meurona. Ovo proširenje dodaje skoro 2.000 kvadratnih metara objektu „Musée Unterlinden“. Ali nagoveštaj postojanja podzemnih galerija čini samo par skromnih zgrada od cigle.

Više o ovome pogledajte ovde.

 

The Feuerle Collection - John Pawson

Sobe ispunjene umirujućom muzikom, voda i tamjan ispunjavaju ovaj bunker za telekomunikacije iz drugog svetskog rata u Berlinu. Betonska konstrukcija je pretvorena u kineski muzej umetnosti . Ovo je učinio John Pawson, dizajner enterijera koji je takođe odgovoran i za „Design Museum“ u Londonu..

Više o ovome pogledajte ovde.

 

Smithsonian National Museum of African American History and Culture - David Adjaye

Tri gornja sprata muzeja „African American culture“ karakteriše bronzani filigranski rad. Projekat je Davida Adjaye i nalazi se u Vašingtonu. Pored gornjih spratova još tri se nalaze ispod zemlje pružajući trostruko viši izložbeni prostor i salu za pozorište.

Više o ovome pogledajte ovde.

 

Manetti Shrem Museum - SO-IL and Bohlin Cywinski Jackson

Ogromna rešetkasta nadstrešnica od aluminijuma koja se prostire preko jednospratne konstrukcije delo je SO-IL i Bohlin Cywinski Jackson. Projektovana je za Muzej savremene umetnosti u okviru kampusa University of California u Davisu. Šareni dezen nadstrešnice podržan je od strane 40 tankih stubova koji su u rasponu od 3,6 do 10 metara.

Više o ovome pogledajte ovde.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;