INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Sklonište za izbeglice sa solarnim panelima

21.07.2016. | Stu Robarts | Gizmag

Jedan od problema koji se mogu pojaviti prilikom pružanja utočišta azilantima je da zajednica to može videti kao teret ali ne nužno i nešto od čega može imati korist. „SolarCabin“ slonište za izbeglice je dizajnirano tako da ovaj problem rešava sa velikim, vidljivim nizom solarnih panela koji proizvode i više električne energije nego što je potrebno i koja može pomoći lokalnom području.

Koncept je nastao kao odgovor na „A Home away from Home“ takmičenje u Holandiji, gde se od učesnika tražilo da projektuju privremenu jedinicu za smeštaj azilanata gde je klima takva da potražnja stalno fluktuira. Takmičenje je vodila Agencija za prihvatanje azilanata (Central Agency for the Reception of Asylum Seekers - COA)  i dobili su ukupno 366 predloga od kojih je „SolarCabin“ bio jedan od šest pobednika.

Projekat koji su osmislili Bram Zondag iz firme Bureau Zondag i Arjan de Nooijera iz firme dNArchitectuur, kombinuje veliki broj ideja. Predstavlja modularnu, drvenu konstrukciju što je čini brzom za izgradnju i isplativom, kao i prilagodljivom za korišćenje od strane drugih grupa, kao što su studenti, oni koji prvi put kupuju nekretninu ili turisti. Zondag i de Nooijer kažu da sklonište može biti u obliku koji je pogodan i finansijski održiv za upotrebu u kratkoročnom periodu do pet godina, ili za više trajniju upotrebu za preko 10 godina ili više.

Ono što je najvažnije, ipak je da je „SolarCabin“ sklonište zamišljeno tako da obezbedi upadljivu dodanu vrednost zajednici. Ne samo da je dizajnirano da snabdeva svojim viškom proizvedene električne energije lokalnu zajednicu, već je i jasno da to radi.

Na ovaj način, sam objekat izgleda  vrlo pametno. Oblik je takav da izgleda nagnuto sa kosom fasadom pokrivenom solarnim panelima. Ovaj neobičan dizajn će privući pažnju ljudima, što će ih učiniti svesnim solarnih panela. Kao rezultat toga, zajednica će uvideti da je ulaganje u „SolarCabin“ u stvari ulaganje u obnovljive izvore energije.

Čekamo da čujemo od Zondaga i de Nooijera o tome koliko se očekuju da će „SolarCabin“ koristiti struje a koliko proizvoditi, što će dovesti do toga koliko će hipotetički biti višak struje. S obzirom da je projekat trenutno samo ideja, cifre su samo predviđanja. Pošto je jedan od pobednika takmičenja, prototip „SolarCabin“ će biti kreiran iz sredstava COA, u nadi da će povećati verovatnoću da i drugi pobednici krenu sa proizvodnjom.

„Čvrsto verujem u uverljivu snagu prototipova gde zapravo možete dodirnuti i doživeti prostornost", objašnjava direktor za izgradnju stanova u firmi COA Carolien Schippers na web stranici organizacije. „Kroz proizvodnju ovih prototipova mi, kao COA, želimo da pomognemo ubrzanju procesa praktične implementacije samog projekta.“

Zondag i de Nooijer kažu da bi bilo moguće izgraditi „SolarCabin“ u mnogo različitih konfiguracija i da će biti dostupan sa različitim opcijama. Komplet za izgradnju jedne od jedinica može se lako dostaviti na lokaciju i brzo postaviti, dok principi kružnog dizajna znače da se sastavni delovi takođe mogu koristiti nezavisno jedni od drugih kada se jedinica rastavi.

„A Home away from Home“ takmičenje je pokrenuto 18. januara, dok je 6 pobednika proglašeno 29. juna. Pobednički timovi treba da razviju svoje prototipove u punoj veličini u toku narednih meseci.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;