INFONET-468X60-BANNER

Finalisti za prestižnu nagradu RIBA „Striling Prize 2016“

19.07.2016. | Adam Williams | Gizmag

Kraljevski institut arhitekata Velike Britanije (RIBA) objavio je šest finalista koji učestvuju u ovogodišnjem takmičenju za prestižnu nagradu „Stirling Prize“. Izvanredni projekti uključuju luksuznu betonsku kuću, zgradu Univerziteta u Oksfordu sa blistavom zastakljenom fasadom i javnu umetničku galeriju u kojoj je izložena privatna kolekcija Dejmijen Hersta.

Iako takmičenje pokriva sve projekte iz Velike Britanije, pet od šest finalista nalaze se u južnoj Engleskoj, sa jednim izuzetkom koji je u Glazgovu u Škotskoj. Polovina projekta koji su ušli u uži izbor su zgrade obrazovnih ustanova, dok oststak čine privatna kuća, javna umetnička galerija i stambena zgrada.

„„RIBA Stirling Prize“ se dodeljuje zgradi koja je napravila najveći doprinos evoluciji arhitekture u datoj godini“, kaže Jane Duncan predsednica RIBA.

U nastavku će biti prikazane neke od zgrada koje su se izdvojile u okviru takmičenja.

Outhouse – Loyn & Co

„Outhouse“, projekat firme Loyn & Co, je prva privatna kuća koja se takmiči za „Stirling Prize“ u poslednjih 15 godina, a takođe je i u konkurenciji za RIBA nagradu „House of the Year“. Nalazi se uz samu granicu sa Velsom u Glosterširu u Engleskoj i ova zapanjujuća luksuzna kuća služi kao dom i studio jednom umetničkom paru.

Izgrađena od betona, „Outhouse“ je delimično ukopana u brdo i ima veliku zastakljenu fasadu i zeleni krov sa ugrađenim svetlosnim otvorima da bi se povećala količina prirodnog svetla koja dopire unutra. Održiva tehnologija koja se koristi uključuje solarne panele kako bi se smanjila potreba za mrežnim napajanjem električnom energijom i prikupila kišnica. Kuća je takođe skoro nepropusna, što je čini vrlo efikasnom za održavanje stabilne temperature.

 

Newport Street Gallery – Caruso St John Architects

„Newport Street Gallery“ u Vauxhallu u Južnom Londonu delo firme Caruso St John Architects, je javna umetnička galerija gde su prikazana dela umetnika Dejmijen Hersta i koja se može besplatno posetiti.

Unutrašnjost se sastoji od šest izložbenih prostorija, podeljenih na dva nivoa koje uključuju radove Fransisa Bejkona, Banksija, Trejsi Emin, Pabla Pikasa, Ričard Princa i Gavin Turka.

Izgradnja je uključivala pretvaranje tri velike navedene industrijske zgrade koje su ranije služile kao pozornica i radionice za scenografiju. Takođe su izgrađene i dve nove zgrade, pa su se stare i nove neprimetno spojile, što je rezultiralo da se umetnička galerija sada proteže duž pola ulice.

 

Blavatnik School of Government – Herzog & De Meuron

„Blavatnik School of Government“ delo firme Herzog & De Meuron je izvanrednog izgleda i spolja i iznutra. Njegova radikalna slojevita struktura dominira centralnim prostorom poznatim kao „The Forum“ koji spaja sve nivoe zajedno i predstavlja centralni deo zgrade.

Karakteriše je zelena gradnja takođe i ima sertifikat „BREEAM Excellent“ (standard zelene gradnje). Prema projekcijama, očekuje se da će zgrada „Blavatnik School of Government“ trošiti  49 odsto manje energije u odnosu na postojeće zgrade u Velikoj Britaniji iste veličine i potrošnje. Zgrada ima više nizova solarnih panela, greje se i hladi uz pomoć toplotnih pumpi koje energiju crpe iz zemlje i prikuplja se kišnica.

U uži izbor za nagradu „Stirling Prize“ je ušlo šest zgrada, a pobednik će biti proglašen 6. oktobra.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;