INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Drvo se na velika vrata vraća u arhitekturu

02.12.2022. | Gradjevinarstvo.rs

Foster + Partners sve više koristi moderno dizajnirano drvo. Novi ambiciozni projekat ovog studija je višenamenski objekat koji će imati značajan održivi dizajn i, kako navode autori, biće jedna od najvećih drvenih zgrada u Londonu.

Zelenilo će pokrivati veći deo krova i više terasa

Zelenilo će pokrivati veći deo krova i više terasa (Foto: The Boundary)

Projekat pod nazivom "William" biće deo većeg projekta Queensway vrednog 3 milijarde funti. Nalaziće se u londonskoj oblasti Bejsvoter, a zbog njegove izgradnje predviđeno je uklanjanje postojeće posleratne zgrade koja je u lošem stanju. Još nisu poznate dimenzije, ali će zgrada svakako biti velika i u njoj će se nalaziti stanovi i poslovni prostor, kao i maloprodajni objekti. Strukturno će se uglavnom sastojati od unakrsno lameliranog drveta.

William će biti jedna od najvećih drvenih zgrada u Londonu

William će biti jedna od najvećih drvenih zgrada u Londonu (Foto: The Boundary)

Foster + Partners u saopštenju za javnost navodi da je William sastavni deo revitalizacije Bejsvotera i da će se ovde naći šest spratova poslovnog prostora, prodavnice i 32 stana od kojih će 11 biti po pristupačnim cenama.

Strukturno će se uglavnom sastojati od unakrsno lameliranog drveta

Strukturno će se uglavnom sastojati od unakrsno lameliranog drveta (Foto: The Boundary)

Navode da je projekat dobio naziv po Vilijamu Vajtliju - osnivaču obližnje robne kuće Whiteleys koja se nalazi prekoputa, a koju takođe preuređuje Foster + Partners. Tamo će se naći još 139 stanova svetske klase, 19 novih prodavnica, restorani i vodeći londonski "Six Senses Hotel and Spa".

Maksimalno će se koristiti prirodna ventilacija i svetlost

Maksimalno će se koristiti prirodna ventilacija i svetlost (Foto: The Boundary)

"William" bi trebalo da dobije sertifikat BREEAM Izvanredni standard zelene zgrade za svoj energetski efikasan dizajn. Pored upotrebe drveta iz održivog izvora, fokusiraće se na maksimiziranje prirodne ventilacije i prirodnog svetla sa svojim izdašnim zastakljivanjem. Zelenilo će pokrivati veći deo krova i više terasa, a zgrada će po završetku funkcionisati bez ugljenika što podrazumeva korišćenje obnovljivih izvora energije.

Radovi bi trebalo da počnu 2023. godine, a završetak se očekuje 2026. Projekat je najnoviji primer entuzijazma kompanije Foster + Partners u drvenoj gradnji za koju se zalažu u poslednje vreme.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;