INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Prozračni bioklimatski omotač kao fasada zgrade

24.11.2015. | Dezeen

Francuska firma BVAU je, za potrebe francuske Agencije za socijalno osiguranje (Caisse des Français de l'Etranger), izgradila produžetak zgrade sedišta Agencije, koju karakteriše interesantna staklena fasada koja se automatski otvara i zatvara u zavisnosti od klimatskih promena.

Suosnivači firme BVAU, Jérôme Villemard i Eric Bartolo su projektovali bioklimatski omotač za zgradu koji će joj pružati dovoljnu količinu prirodnog svetla kao i ventilacije, ali će joj dati i prijatan i interesantan izgled.

Toplotni senzori ugrađeni u sam omotač kontrolišu panele tako da se oni otvaraju i zatvaraju u zavisnosti od spoljašnjeg vremena. „Odlučili smo da eksperimentišemo sa time kako arhitektura može rešiti pitanje kontrole toplote,“ izjavio je za portal Dezeen Jérôme Villemard.

„Ekologija je veoma dobar izgovor za ponovno razmišljanje o tome šta arhitekturu čini fundamentalnom i korisnom,“ dodaje Villemard. „Koža, tj. omotač je bitan arhitektonski element jedne zgrade, koji kreira unutrašnju klimu.“

Unutrašnjost zgrade odlikuju spratovi sa kancelarijama koje okružuju veliki centralni atrijum, što pomaže u privlačenju dodatnog svetla unutar zgrade. Pojedine kancelarije su sakrivene iza rebrastih, drvenih panela dok su druge opasane prozorima od poda do plafona.

Izdignute pasarele povezuju kancelarije i sale za sastanke sa starim delom zgrade.

„Klijent je bio veoma precizan oko brojki: koliko ljudi će tu raditi, koliko prostorija treba napraviti, koliko sala za sastanke, koliko kvadratnih metara možemo iskoristiti, kao i budžet,“ kaže Villemard.

„Povrh svega toga, mi smo odlučili da radimo na kvalitativnom umesto kvantitativnom delu projekta kako bismo mogli organizovati prostor u dva dela: onaj gde će se nalaziti zajedničke prostorije i koji će biti transparentan, i drugi deo u kome će zaposleni imati malo više privatnosti,“ dodaje on.

Betonski parking za kola i šljunkoviti delovi ukrašeni drvećem čine spoljašnji izgled oko zgrade, u nameri da se stvori „iznenađujući i minimalistički prikaz“.

„Pojedinačni delovi projekta su rešavani sa jednakom pažnjom: poslovni prostor u zgradi ali i parking za kola van zgrade, što na kraju stvara zajednički prostor sa već postojećom zgradom,“ objasnio je arhitekta.

Foto: Clément Guillaume

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;