INFONET-468X60-BANNER

Stambeno naselje za beskućnike izgrađeno od prefabrikovanih stambenih jedinica

11.09.2015. | Stu Robarts | Gizmag

U Londonu je ovih dana zvanično predstavljen „Y:Cube“ koncept stanovanja – stambeni blok zgrada napravljenih korišćenjem prefabrikovanih modularnih stambenih jedinica. Ranije ove godine, „Y:Cube“ projekat najavljen je kao koncept stanovanja namenjen beskućnicima, koji bi za stanovanje u ovim stanovima plaćali „svega“ 65 odsto tržišne cene.

Stambeno naselje „Y:Cube“ izgrađeno je za potrebe međunarodne humanitarne organizacije za omladinu „YMCA“ koja u Velikoj Britaniji, između ostalog,  pruža smeštaj za mlade ljude koji nemaju dom. Projekat izgradnje ovog naselja izradio je arhitektonski biro „Rogers Stirk Harbour  + Partners“, a zamišljen je kao svojevrsni „konačni dom“ za one koji su dotad živeli po hostelima, poput onih u vlasništvu „YMCA“ organizacije.

Prva implementacija ovog koncepta stanovanja je realizovana u jugozapadnom delu Londona, u „Mičam“ okrugu. Tu je izgrađen blok zgrada sa 36 jednosobnih stanova, veličine 26m², napravljenih od „visoko kvalitetnih i ekoloških materijala“ kao što je reciklirano drvo i sa, navodno, odličnom izolacijom (takvom da zahteva vrlo malo ili nikakvo grejanje, čak i tokom zime).

Smeštaj u ovom stambenom naselju biće pristupačan za mnoge upravo zbog načina izgradnje. To znači da su stambene jedinice koje su namenjene ovom naselju prefabrikovane, sa sve komunalnom infrastrukturom koja je takođe ugrađena u samoj fabrici, tokom proizvodnje. Nakon proizvodnje, stambene jedinice se vrlo lako transportuju do lokacije budućeg naselja i postavljaju jedna pored druge ili jedna na drugu, nakon čega se voda, struja i grejanje podjednako lako povezuju.

„Y:Cube“ princip stanovanja može se reći da je prilično odgovarajući i kada su u pitanju na primer neka iskorišćena industrijska zemljišta na kojima bi se u budućnosti mogla izgraditi ovakva naselja. Ne samo što bi se na ovaj način određeno zemljište moglo iskoristiti u dobru svrhu već bi se vrlo lako čitav niz stambenih jedinica, postavljenih na tom zemljištu, mogao „rasklopiti“ i preseliti na drugu lokaciju, ukoliko bi za tim bilo potrebe.

Stambeno naselje „Y:Cube“ u okrugu „Mičam“ otvoreno je 8. septembra. U ovom naselju smeštaj će moći da pronađu svi oni koji budu upućeni od strane opštine Merton iz Londona kao i oni koji su prethodno imali obezbeđen smeštaj od strane „YMCA London South West“. U organizaciji „YMCA“ se nadaju da će širom Londona i Velike Britanije biti izgrađena i druga naselja prema „Y:Cube“ konceptu stanovanja.

 

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;