INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Nisko-energetski istraživački centar sa prelepom prefabrikovanom fasadom

14.07.2015. | Inhabitat

Danski arhitektonski biro C.F. Møller je nedavno završio energetski efikasan centar za istraživanje za potrebe Univerziteta Južne Danske u Odenseu. Kao i drugi projekti ovog biroa, zgrada je ekološka i optimizuje prirodnu ventilaciju i osvetljenje kako bi se smanjila potrošnja energije.

Zgrada je projektovana tako da zadovolji Danske zahteve za nisko-energetski razred 2015, i ona je obavijena sa upečatljivom prefabrikovanom fasadom koja je izbušena sa krugovima različitih veličina.

Smeštena u bujnom zelenilu, prostrana univerzitetska zgrada od 21.000 metara kvadratnih površine smešta četiri različita odeljenja koja su raspoređena oko centralnog zajedničkog atrijuma. Dvorišni raspored i zajednički prostori, koji uključuju krovnu baštu, kafić i dnevni boravak, podstiču saradnju i druženje među različitim odeljenjima. Sistem unutrašnjih kliznih zidova i čvrstih jezgra takođe nude fleksibilnost i prilagođavanje za različite namene. Veće laboratorije se nalaze u prizemlju.

Za razliku od prevolađujuće strukturalističke i brutalističke estetike kampusa iz 1970-tih godina, nedavno završeni centar je mnogo savremeniji. Zastakljena zgrada je zaštićena od sunca fasadom napravljenom od prefabrikovanih panela od belog vlakno-ojačanog kompozitnog betona sa kružnim isečcima. Ova perforacija štiti od oštrog sunca i bljeska, smanjujući direktnu sunčevu svetlost za i do 50 odsto.

„Upečatljiva fasada odražava inovaciju i kreativnost koja karakteriše razne institute koje ujedinjuje, uključujući i institut za raznovrsna istraživanja na temu građevinske tehnologije i industrijalizacije“, kažu arhitekte. „Ovde, vlakno-ojačan beton arhitektonski prikazuje mogućnosti novih materijala.“

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


LAFARGE-300X250-BANNER
MAKSPLAST-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;