INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

3 sobe, 3 stabla i livada krase krov Kuće S u Nemačkoj

08.06.2015. | Arch Daily

Gradnja na vrhu krova postaje prilično česta praksa na našoj prenaseljenoj planeti, ali da li ste ikada videli kuću koja ima 3 kutijaste sobe, 3 stabla i livadu na svom krovu?

Arhitekta Rodžer Krajst je angažovan od strane četvoročlane porodice kako bi im proširio nemački bungalov prvobitno izgrađen 1960-ih godina, ali on je morao da ide u vertikalu umesto u horizontalu zbog ograničenja prostora.

Kao odgovor na ove probleme, on je postavio 3 staklene kocke povezane sa zastakljenim, transparetnim hodnikom na konzolnom krovu, i okružio ih sa dvorištem, mini livadom i drvećem!

Tri nove kocke na krovu smeštaju glavnu spavaću sobu, garderobu i kupatilo, kao i privatni dnevni boravak i kućnu kancelariju. U jednom uglu se nalazi livada i stablo jabuke, dvorište i bor u drugom uglu, sa još jednim zelenim prostorom koji je okupiran magnolijom. Ovaj urbani krovni prostor je tako dobro održavan da porodica čak može da gleda filmove projektovane na spoljašnjem zidu.

U prizemlju je originalni bungalov ispražnjen kako bi se stvorili veliki otvoreni prostor koji je centriran oko kuhinje. Tu postoji i prostor za decu, gostinska soba i garderoba.

U prizemlju i na spratu, trostruko zastakljeni prozori upuštaju obilje prirodnog svetla u celokupnu kuću bez mnogo solarnog toplotnog dobitka, što čini ovaj prelepi projekat rekonstrukcije i nadogradnje super efikasnim takođe.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;