INFONET-468X60-BANNER

Solarni pešački i biciklistički most je ujedno i povišeni park u Holandiji

26.05.2015. | Inhabitat

Peleisbrug pešački i biciklistički most je dužine 250 metara i spaja stari centar grada i naselje Paleiskvartier u gradu Hertogenbos u Holandiji. Ali ono što izdvaja ovaj most od drugih je činenjinica da je on ujedno i izdignuti park.

Ukoliko to nije dovoljno za njegovu specifičnost, most, projektovan od strane arhitekonskog biroa Benthem Crouwel Architects, će delovati ne samo kao veza između različitih delova grada, već će takođe i snabdevati okolno područje sa energijom proizvedenom od strane njegovih velikih solarnih panela.

Most se proteže preko Germenta - velike otvorene zelene površine koja je očuvana zahvaljujući svojoj istorijskoj vrednosti. Oni koji prelaze preko mosta će moći da uživaju u spektakularnim pogledima na ovo područje, zelenilo duž reke Domel i rekreativne prostore u naselju Paleiskvartier.

Različiti rasponi mosta su kombinovani sa čeličnim panelima otpornim na vremenske uticaje i čine horizontalne čelične elemente prekrivene sa slojem kompresovanog betona. Najveći raspon, sa dužinom od 60 metara, proteže se preko železničke pruge i ima dodatne zglobove koje obezbeđuju konstruktivni integritet. Površina mosta je podeljena na četiri trake širine po dva metara koje se sastoje od cvetnih leja i popločanja.

Arhitekte su integrisale biljke, drveće, nameštaj i osvetljenje u savijene čelične panele koje odražavaju izgled utvrđenih zidina grada. Materijali koji su korišćeni omogućavaju mostu životni vek od najmanje 100 godina.

Cvetne leje i kontejneri sa drvećem su organizovni u tri zone - bliže gradskom centru, most će imati nisko rastinje i pojedinačno drveće. Tamo gde most prelazi preko pruge postojaće samo niske biljke, kako se ne bi omelo sagledavanje okolnog prostora. Prema naselju Paleiskvartier pojaviće se okruženje nalik šumi sa klupama.

LED osvetljenje na mostu stvara novi ekosistem koji se uklapa sa postojećim pejzažem. Veliki solarni kolektor montiran na mostu je spojen sa jedinicom za skladištenje i obezbeđuje podno grejanje u celoj dužini konstrukcije mosta. On će takođe snabdevati okolna naselja sa električnom energijom.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;