INFONET-468X60-BANNER

Rekonstrukcija urušenog doma sa panelima od nerđajućeg čelika

25.05.2015. | Dezeen

Većina arhitekata i investitora preferira da sruši oronule zgrade i izgrade nove objekte od početka, ali ne i arhitektonski biro Edgley Design. Arhitektonski biro iz istočnog Londona je umesto toga odabrao da rekonstruiše prizemnu strukturu iz 1960-ih godina u savremenu kuću obloženu panelima od nerđajućeg čelika.

Nedavno rekonstruisana kuće je smeštena u ruralnom okruženju u blizini grada Godalming u Engleskoj i ona je zadržala prepoznatljivu siluetu stara strukture. Projekat rekonstrukcije je dobio prvu nagradu u kategoriji rekonstrukcija časopisa Architects Journal 2014. godine.

Zbog loše izolacije i generalno lošeg stanja, postojeća zgrade od cigle i drveta je bila sklona prokišnjavanju. Arhitektonski biro Edgley Design je obložio renoviranu zgradu u izolaciju i zaštitio je većinu fasade panelima od nerđajućeg čelika radi stvaranja nepropusne barijere. Upečatljivi eksterijer „odražava boje pejzaža i neba, stvarajući sjajni, šareni omotač“, kažu arhitekte.

Prozori punih spratnih visina su postavljeni tako da uokviruju poglede na 2 hektara bašte ove kuće sa sedam spavaćih soba. Paneli od nerđajućeg čelika se preklapaju tako da obezbede zaštitu od sunca za zastakljene otvore. Savremeni enterijer je svetao i prepun prirodne svetlosti koja se reflektuje o bele zidove i drvene podove.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;