INFONET-468X60-BANNER

Umetnik izgradio funkcionalni most od papira bez upotrebe lepka ili vijaka

19.05.2015. | Inhabitat

Umetnik Stiv Mesam je postigao nešto što nikada pre nije pokušavano: izgradio je most u potpunosti od papira bez upotrebe trunke lepka ili vijaka. I ovo nije klimav most koji će pasti sa najmanjim povetarcem.

Umesto toga, papirni most dužine pet metara je dovoljno snažan da izdrži težinu planinara koji istražuju severozapadne delove Engleske. Jedinstveni dizajn mosta se ogleda u njegovoj jarko crvenoj boji luka i upotrebi gabionskih temelja, a on je inspirisan tradicionalnim tehnikama mostogradnje koje su uobičajene za ovaj region.

Zvaničnici regiona su angažovali umetnika Mesama da dizajnira most od papira kao deo inicijative stapanja brojnih kulturnih i turističkih ponuda jezerskog okruga severozapadne Engleske, a sve u pokušaju dobijanja statusa svetske baštine.

Mesam je radio na ideji četiri godine i konačno je realizovao svoje ambicije korišćenjem 22.000 listova papira koji stoje u mestu bez upotrebe lepka ili vijaka.

Kao zid od kamena bez upotrebe maltera, papirni most se oslanja na geometriju radi nošenja sopstvene težine i težine ljudi koji prelaze preko njega. Projektovan kao luk, što je tehnika koja je prvobitno upotrebljena od strane starih Rimljana na različitim građevinskim projektima, ovaj most visok dva metara se pruža pet metara u podnožju planinskog venca Helvelin, a njegova jarko crvena boja je u dramatičnom kontrastu sa divljinom.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;